Jenis Fabrik Pilihan Menggemukkan Anda?

 

Semua wanita idamkan kecantikan 2-3

Percayalah…Tiada siapa yang mahu dirinya digelar gemuk, gempal atau dilihat berisi dari berat badan biasa. Bagaikan satu perkataan taboo , jika disebut atau diungkap, ia seperti satu panahan hebat dan berdesing juga rasanya di telinga. Anda pernah alaminya? Ya sudah tentu..

Di sebalik lambakan trend fesyen semasa di pasaran, adakah anda dapat mengenalpasti jenis fabrik yang perlu dielakkan agar gelaran gemuk , gempal atau berisi itu tidak terkena pada diri sendiri ? (jika YA, tahniah!)

Bagaimana pula jika anda seorang shopaholic dan tidak mampu membezakan apa yang terbaik untuk bentuk dan jenis badan anda ? Nah, bentuk dan jenis badan adalah 2 perkara yang berbeza ya.

Apapun cabaran bentuk badan anda hari ini – mesej utama adalah berpakaian agar kelihatan langsing , kurus dari biasa bukan ? Tipu jika anda katakan, objektif  berpakaian hari ini sebenarnya untuk kelihatan lebih besar dan gemuk (kecualilah jika anda sememangnya sangat petite dan kurus!)

Langsing dan kurus bukan hanya di badan, tetapi muka juga. Ramai yang terlepas pandang dan hanya menekankan kepada pembelian pakaian sahaja (agar mencapai objektif kurus itu tadi) tetapi sebaliknya muka pula tetap nampak berisi.

Sejujurnya, dengan lambakan trend fesyen hari ini, daripada jenama keluaran selebriti mahupun blogger / trendsetter terkenal – membuatkan saya mengekot sebentar. Biarpun dijual dengan harga yang tinggi , tetapi keluaran jenis tudung satin silk seakan tiada penghujungnya.

Beritahu saya, antara jenama-jenama terkenal ini, di manakah kelebihan keluaran mereka yang dapat merealisasikan impian anda selain nampak trendy, bergaya, menarik , anggun, tetapi membantu anda tampil lebih langsing , dan kurus ? Ya, selain ada yang membuatkan muka anda nampak lebih gelap , kusam dan pucat pula. Tak percaya ? Cuba intai gambar rakan-rakan anda yang kulitnya agak sawo matang – di sosial media. Tip : Jangan terlalu obses dengan gambar model yang menggayakan tudung, kerana majoritinya dipilih dari kalangan mereka yang berkulit putih , cerah dan berundertone sejuk.

Ada yang cantik, tak kurang yang tenggelam di sebaliknya. Jika anda membelanjakan lebih RM300 untuk sehelai tudung, apakah misi anda tadi untuk nampak kurus dan langsing , mungkin lebih ceria dan menarik tercapai ? Well, I doubt so!

Screen Shot 2017-09-11 at 3.34.38 PM.png

Tidak mudah untuk say NO untuk shopping! Percayalah, saya juga pernah melalui fasa itu satu waktu dahulu, sebelum bergelar Perunding Imej dan berkecimpung di dalam industri ini 5 tahun yang lalu.

Tetapi, dengan PENGALAMAN dan ILMU , merubah segalanya. Ia berjaya mengubah mindset dan membentuk peribadi saya untuk menjadi pembeli yang lebih bijak dan cost-conscious. Bukan istilah kedekut, tetapi cost-conscious yang sememangnya memberikan saya penjimatan yang mencapai lebih ribuan ringgit setahun!

Wahh, banyak kan ? Anda nak tahu strateginya ?

  1. Utama – adalah dengan mengenalpasti UNDERTONE anda –  iaitu melalui sesi Analisis Warna yang ditawarkan oleh Perunding Imej bertauliah (antara kursus yang kami tawarkan adalah Color For the Image Professionals – Pensijilan CFIP dan Personal Shopper di dalam satu kursus)
  2. Pelajari dan kenali bentuk dan jenis badan sendiri.
  3. Personaliti gaya – membezakan gaya anda dengan mereka yang lain.
  4. Bagaimana pemilihan jenis-jenis fabrik, garisan , motif , rekaan , tekstur membantu merealisasikan impian anda untuk kelihatan lebih kurus dan langsing.
  5. Berjimat dengan strategi CPW – dan bagaimana saya boleh aplikasikan CPW agar memberikan impak visual dan mesej yang saya idamkan melalui pilihan wardrobe hari ini.

Nota : tidak ada undertone , personaliti gaya , bentuk badan dan ukuran yang serupa antara anda , adik-beradik dan rakan-rakan di pejabat. Setiap individu adalah unik dan anda perlu bijak dalam mencungkil keunikan dan kelebihan yang anda miliki hari ini.

Satin, silk, brocade, wool, tweed, lace , songket ..

Selain warna yang harus bertepatan dengan undertone anda, jenis fabrik dan tekstur fabrik mampu memberikan visual saiz badan dan kelebaran muka yang tidak sesekali anda inginkan.  Memilih jenis fabrik ini untuk majlis perkahwinan anda (lace, songket, brocade) walaupun pemakaian harian dengan tudung jenis satin silk – bukanlah suatu pilihan yang bijak untuk nampak kurus dan langsing….


Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK) , kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1. Untuk sebarang konsultasi mengenai imej peribadi anda, atau pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan imej dan etiket, sila hubungi Puan Emi Idura di +012-9023625 atau top2toestyliesta@gmail.com.

 

 

Obses Menjadi Warda!

muslimah-fashion-neelofa-32erpwpr9qxqw8c6rzteyo

Demam Warda Erina belum berakhir.

Sejak drama tv Suri Hati Mr Pilot yang popular ini berakhir beberapa minggu lepas, pelbagai komen dan status yang dimuatnaik di media sosial yang saya lihat. Menariknya , begitu ramai sebenarnya yang ingin menjadi Warda!

Mengulas kembali artikel ke 54 yang lalu , benar saya memang menyarankan kepada semua iaitu untuk menghasilkan kesan tanggapan pertama yang berkekalan , kita harus konsisten dalam menampilkan imej yang baik dan positif. Gabungan elemen imej yang merangkumi keseluruhan penampilan , tingkah laku dan cara komunikasi berkesan memberikan impak yang sangat hebat kepada seseorang individu itu. Ia ibarat satu pakej yang lengkap dan tidak hairan mereka mampu menjadi sebuah jenama yang sangat diyakini dan idola semua.

Di sebalik obses dan keterujaan menjadi Warda.. antara status yang mencuit hati dan membuatkan saya tergelak membacanya adalah …

Pengajaran untuk hari ini ; Apa yg cantik Warda pakai, belum tentu cantik kita pakai

 Walaupun tulisan saya minggu lepas kedengarannya ibarat  menyeru anda semua untuk mengikuti jejak langkah Warda , tetapi di sebalik maksud tersiratnya adalah , belajar bagaimana Neelofa sentiasa  bijak mengekalkan tona warna hijab yang sesuai dengannya secara konsisten. Bukan menjadi seperti Neelofa, tetapi lengkapkan diri dengan ilmu yang perlu untuk anda menjadi konsisten seperti beliau.

Bagi anda yang pertama kali membaca tulisan saya di sini, jom saya kongsikan sedikit sebanyak strategi dan fakta yang perlu anda tahu …

Contoh soalan

Kenapa saya pakai tudung seperti Warda , tetapi ia seakan tidak sesuai dengan saya?

Jawapan pertama: WARNA

Warda Erina banyak bermain dengan koleksi hijab warna-warna pastel. Tona warna lembut, cerah seperti pastel ini tergolong di dalam kategori warna-warna sejuk atau di dalam bahasa analisis warnanya bermaksud , cool undertone.

Setiap antara kita hari ini, memiliki undertone berbeza antara satu sama lain. Kemungkinan anda seorang yang berundertone sejuk atau panas , dan kebarangkalian neutral pun ada (tetapi jarang sekali).

Berlainan dengan apa yang anda sering dengar mengenai skin tone atau tona kulit (luaran). Tona kulit luaran ditentukan dan dipengaruhi oleh faktor seperti pendedahan kepada sinaran matahari , tetapi undertone ini pula tetap tidak akan berubah. Melalui rujukan The Journal of Nutrition, melanin dan keratin adalah dua daripada tiga pigmen yang menentukan warna kulit seseorang itu. Pigmen ketiga adalah hemoglobin. Ketiga-tiga pigmen terhasil di dalam lapisan epidermis kulit. Menurut American Academy of Dermatology pula, melanin adalah pigmen yang paling bertanggungjawab untuk menentukan warna kulit. Setiap individu menghasilkan tahap melanin yang berbeza . Lebih pengeluaran melanin bermakna kulit bertambah coklat atau hitam gelap, manakala pengeluaran melanin sedikit menyebabkan kulit yang sangat putih. Keratin pula adalah pigmen kulit yang menyebabkan kulit kekuningan . Naturally Healthy Skin menyatakan bahawa kulit yang kekuningan merupakan petunjuk terlalu banyak keratin di dalam badan yang disebabkan oleh penggunaan beta-karotena berlebihan di dalam pemakanan. The Journal of Nutrition menyatakan bahawa hemoglobin bekerja bersama dengan melanin dan keratin untuk menghasilkan warna kulit. Hemoglobin adalah molekul yang membawa oksigen ke seluruh badan dan bertanggungjawab menghasilkan sentuhan merah jambu kepada kulit. Jumlah yang berbeza daripada ketiga-tiga pigmen inilah yang menghasilkan tona kulit yang unik kepada setiap individu.

123

Nah, bagaimana ? Anda sudah mendapat sedikit gambaran kenapa setiap individu itu mempunyai undertone yang berbeza ? Ianya boleh ditentukan oleh beberapa ujian yang dilakukan oleh seorang Perunding Imej dan Warna bertauliah dan antaranya adalah melalui ujian warna urat di pergelangan tangan, ujian aksesori untuk mencari kesesuaian dengan warna perak atau emas, ujian alatan ‘color drape’, dan beberapa teknik lain.

Dan menjawab lagi kepada pertanyaan di atas tadi, kenapa ia sangat sesuai dengan Warda atau model-model tudung hijab yang lain –

Ini kerana majoriti model busana Muslimah hari ini, dipilih dari kalangan mereka yang putih mulus dan cenderung kepada undertone sejuk atau Cool Undertone. Manakala sudah menjadi trend dan kebiasaan pengeluar produk hari ini untuk lebih cenderung menawarkan koleksi tudung di bawah warna bertona sejuk berbanding warna-warna hangat. Keduanya, anda juga perlu tahu bahawa, realitinya gambar-gambar model itu telahpun diphotoshop dan diedit sebegitu rupa sehingga kelihatan tiada cacat cela di mukanya walaupun berjerawat  (ya, solekan juga memainkan peranan utama di sini)

Jawapan kedua : Bentuk Muka

Antara fakta penting yang perlu anda tahu – Warna-warna cerah dan lembut seperti warna-warna pastel ini bukan sahaja melebarkan muka anda, malah bagi yang bermuka bulat atau bersegi, ia akan menambahkan lagi kebesaran saiz muka anda dari biasa.

Kalau sudah berbentuk bulat, maka bertambah bulatlah muka anda.

unnamed-3

Strategi yang terbaik adalah mengenalpasti bentuk muka anda, dan tanya diri sendiri – adakah anda ingin kelihatan sedikit kurus dengan  mengaplikasikan teknik penyamaran bijak mengenakan tona warna hijab yang sedikit gelap , selain teknik gaya solekan yang memberikan visual muka yang sedikit langsing? Jika anda kurang mahir bersolek, maka gunakan teknik penyamaran tona warna tudung itu tadi sebagai pilihan.

Jawapan ketiga : Personaliti Gaya

Walaupun seakan nampak natural dan biasa-biasa sahaja, tetapi sebetulnya Warda menampilkan personaliti gaya klasik elegan dan romantik. Adakalanya sedikit sentuhan gaya dramatik dengan pilihan warna baju yang terang , design baju yang mewah dan kasut platformnya itu.

Screen Shot 2016-11-29 at 7.20.32 PM.png

Jika anda seorang yang simple dan sporti , suka kepada sesuatu yang natural – tidak hairan jugalah kenapa anda merasakan gaya Warda seakan tidak sesuai dengan personaliti anda hari ini. Hijabster pula hanyalah trend sementara yang tidak akan bertahan lama sebagaimana personaliti gaya klasik ini yang tidak lapuk ditelan dek zaman. Melalui konsultasi dan ujian soal selidik personaliti gaya yang biasa saya adakan, kebanyakkan wanita dapat mengenalpasti secara mudah jenis personaliti gaya mereka dan memudahkan lagi untuk memilih dan mengenakan gaya yang sesuai dengan imej mereka hari ini.

 

 

 

 

 

 

 

 

[Kelas Fast Track] : Image & Styling Workshop 24 Sept dan 1 Okt 2016

Anda PERLU DAFTAR DAN HADIR ke kelas Fast Track Image & Styling Workshop ini JIKA..

[+] Anda suka bershopping secara online tetapi selalu saja HAMPA apabila anda dapati warna, fabrik dan gaya tidak sesuai dengan anda.

[+] Masih muda , tapi sering DIGELAR atau dipanggil ‘MAKCIK’ oleh orang yang tidak dikenali seperti di pasaraya, di kaunter-kaunter jualan Pusat Membeli Belah..

[+] Suami belikan anda hadiah tudung Naelofa atau Sugarscarf tapi anda masih lagi SETIA dengan TUDUNG BAWAL lama yang dah hampir 5 tahun tak bertukar tu

[+] Ingin belajar cara yang paling mudah untuk BERJIMAT, TETAPI masih boleh BERGAYA (tanpa rasa bersalah)

[+] Cungkil RAHSIA mereka yang sentiasa nampak MUDA,  tidak pula menggunakan bahan terlarang atau berbotox untuk cantik.

[+] Mencari jawapan kepada KEKELIRUAN PERSONALITI GAYA sebenar anda – yang kadangkala romantik, kemudian kasual, tiba-tiba suka kepada gaya dramatik pula

[+] Selalu saja stress bila nak mencari baju dan padanan yang sesuai untuk ke pejabat atau hadiri majlis. End up pakai baju yang sama, sama, sama sahaja…

Nahh…serius, banyak yang anda boleh pelajari dan praktikkan serta merta bila anda keluar sebagai peserta program saya nanti!

Bukan sahaja Fast Track tetapi ‘content’ yang sangat padat dengan STRATEGI, TIPS, TEKNIK, FORMULA yang saya ‘reinvent’ dan permudahkan lagi hasil dari pembelajaran di luar negara dan rujukan selama beberapa tahun ini.

Bayangkan anda cuma bayar serendah RM300* jika dibandingkan pelaburan saya sebanyak RM100k untuk segenggam ilmu! Ya, seratus ribu untuk mempelajari dan berkongsi semula ilmu yang saya sendiri teruja untuk share dengan semua. Tentunya berbaloi-baloi untuk belajar , betul tak ? Saya pun nak juga tengok peserta saya cantik berseri-seri!

Kelas ini akan berikan anda pendekatan sistematik (dari mula modul analisis sampai bab suai padan untuk bershopping)

… Sampai anda rasa senang saja sebenarnya nak bershopping, suai padan dan bergaya! (Husband pun dah mula tertanya-tanya, projek apa yang you all buat ni..  Asyik-asyik keluar nama Puan Emi… Puan Emi kata jangan pilih warna tu, Puan Emi kata guna cara ni… Ehem, ehem almaklumlah dah pandai memilih!)

2

Saya akan menemui anda di 2 lokasi

Empire Tower, Subang Jaya pada Sabtu , 24hb September atau Equatorial Melaka , 1hb Oktober nanti!

Harga ditawarkan adalah berdasarkan lokasi program juga jika di hotel, makan tengahari akan disediakan (pakej). Sila rujuk ruang ‘PENDAFTARAN’ di atas poster untuk mendapatkan maklumat lanjut.

3

 

3 Modul UTAMA yang anda akan pelajari dan praktikkan apabila program berakhir nanti

This slideshow requires JavaScript.

 

Seperti yang saya katakan tadi, infonya MEMANG PADAT!

Tetapi , saya juga tidak sesekali mengesyorkan kepada anda untuk mendaftarkan diri , JIKA ANDA RASAKAN…

[+] Anda tidak suka belajar , dan TIADA MASA  untuk ‘meng-improvekan diri sendiri’

[+] Pelaburan untuk ILMU itu bukan satu keperluan , malah tidak penting

[+] Anda sudahpun berjaya dan cukup bergaya , dan TAK PERLUKAN KONSULTAN seperti saya untuk mengajar

[+] Suka bershopping dan RELA MEMBAZIR (satu kepuasan , katanya!)

[+] Tak kisah NAMPAK TUA, pendapat orang lain itu ibarat masuk telinga kanan, keluar telinga kiri

[+] Anda boleh dapat YURAN PENDAFTARAN yang lebih MURAH (belajar dari konsultan yang ditauliahkan di peringkat tempatan sahaja) . Tepuk dada tanya selera.

[+] Anda tidak pentingkan IMEJ , dan bagaimana anda harus tampil di khalayak ramai – ikut hati nak pakai apa sahaja.

Jom kenali PERUNDING IMEJ , ETIKET DAN WARNA PROFESIONAL anda, Puan Emi Idura ..

LOST IN STOCKHOLM-2.png

Sedikit latarbelakang mengenai beliau..

Screen Shot 2016-09-15 at 3.57.27 PM.png

OKAY, OKAY.. TEMUI SAYA NANTI DI PROGRAM WORKSHOP TU YA!

DAH, JANGAN LUPA DAFTAR SEGERA ! KLIK KLIK ..SAYA NAK DAFTAR JUGA!

Screen Shot 2016-09-15 at 4.04.54 PM.png

 

Adakah anda si Mangsa Fesyen?

Sangat bergaya, tetapi pakaian yang dipilih membuatkan pemakainya kelihatan kurang bijak. Siapakah yang saya maksudkan ini ? ‘Fashion victim’ ataupun si Mangsa Fesyen.

Mangsa Fesyen merupakan istilah yang didakwa telah dicipta oleh seorang pereka fesyen dari negara Republik Dominican, Oscar de la Renta, dan ia digunakan untuk mengenalpasti seseorang yang tidak dapat mengidentifikasikan istilah gaya yang sebenar. De la Renta menjadi terkenal di peringkat antarabangsa pada tahun 1960 sebagai salah seorang couturiers atau pereka fesyen buat isteri kepada Presiden ke-35 Amerika Syarikat , John F. Kennedy juga Wanita Pertama ketika itu, Jacqueline Kennedy.Mangsa fesyen sering menjadi mangsa kerana mereka terdedah kepada fad fesyen (fesyen sementara, popular secara mendadak dan hanya kekal untuk beberapa bulan sahaja) juga bersikap materialisme (sikap mementingkan kebendaan) . Menurut kata Versace pula, “Apabila seseorang wanita sering mengubah gayanya dari satu musim ke satu musim , dia lebih cenderung untuk menjadi mangsa fesyen”.

Ya, apa sahaja yang berkaitan dengan pakaian , aksesori dan dandanan diri – warna-warna yang garang dan terang, fabrik bersinar, aksesori yang menghasilkan bunyi (seperti gelang kaki), solekan muka yang tebal , juga label jenama besar pada pakaian – anda sebut sahaja, mangsa fesyen akan menggunakannya untuk menarik perhatian orang ramai terhadap dirinya.

Jadi, apakah formula si mangsa fesyen ini ?

Berskala Besar + Garang dan Terang + Fabrik Bersinar + Trendy + Barangan berjenama

Formula Mangsa Fesyen
Kenali ciri-ciri yang membuatkan mereka dikatakan Mangsa Fesyen
  1. Besar – dari segi gaya rambut , rekaan corak dan perhiasan pada tudung/pakaian , barangan perhiasan aksesori , segala-galanya berskala besar supaya mudah bagi orang ramai melihat dari jauh.
  2. Garang dan terang – pilihan warna, bentuk corak juga kombinasi warna yang mengjengkelkan mata. Jika tak boleh pakai besar, pilih yang garang. Jika boleh ? Pakai keduanya sekali.
  3. Bersinar – perhiasan manik, sequin , warna-warna metalik, fabrik satin . Apa sahaja yang bersinar dan menyerlah, cantik katanya untuk dipakai.
  4. Trendy – dengan memakai trend terbaru di pasaran, atau apa sahaja yang dibawa oleh selebriti juga blogger atau pereka fesyen terkenal. Memilih gaya trendy untuk dilihat ‘fashionable’ dan ‘up to date’ malah tak kurang juga yang suka padankan semua gaya sekali serentak pada satu masa.
  5. Logo juga label jenama berskala besar di skaf, pakaian, bag tangan, aksesori dari kepala hingga ke kaki . Apa yang penting adalah untuk menarik perhatian orang ramai , dengan persepsi bahawa anda mempunyai status kewangan yang kukuh , berpengaruh dan mempunyai ‘kuasa’ beli yang besar.

Mangsa Fesyen di mana-mana

Bak kata Ikon Fesyen Iris Apfel

Fashion Icon Iris Apfel
Istilah Fesyen oleh Iris Apfel yang hanya sesuai buat mereka si Fashion Victim!

Namun, percaya atau tidak? Ada bezanya di antara , pandangan mereka terhadap anda kerana anda tampil elegan dan penuh sopan , berbanding pandangan mereka terhadap anda kerana anda bahan untuk ditertawakan. Jangan sesekali silap untuk memilih jawapan yang ke-dua itu tadi. Jika anda seseorang yang popular di media sosial , dengan puluhan atau ratusan ribu peminat, kesilapan tersebut mungkin hanya akan menjadi viral dan buah mulut ‘followers’.

Sebaliknya, lupakan formula si mangsa fesyen itu tadi , dan jom ikuti saya dengan formula gaya elegan dan sopan ini pula :-

  1. Mesej berpakaian

Mempunyai satu jenama peribadi bermaksud anda tahu siapa anda dan apa yang anda perjuangkan . Jenama anda mestilah ‘authentic’ kerana berpura-pura menjadi orang lain boleh menyakitkan dan meletihkan , malah boleh menjatuhkan maruah diri (tanpa anda sedari!). Apabila dikaitkan dengan gaya untuk meningkat jenama imej peribadi anda, matlamat utama haruslah memakai pakaian yang mencerminkan gaya peribadi anda yang sebenar. Apabila gaya anda konsisten dengan jenama anda dan mesej yang ingin disampaikan, secara tidak langsung , ia membantu untuk meningkatkan keyakinan dan harga diri. Salah seorang selebriti yang saya boleh kaitkan di sini adalah, seperti penyanyi versatil, Adele. Saya harap anda juga berpendapat, Adele tidak pernah malu dengan imej badannya yang besar , tidak perlu beriya-iya mengikuti fesyen semasa atau tampil gila-gila untuk menarik perhatian ramai. Beliau tetap tampil klasik dan bersahaja dengan padanan ‘dres’ hitam di mana-mana acara karpet merah juga konsert solonya. Setuju? Bagaimana pula anda boleh kaitkan dengan imej yang dibawa oleh penyanyi Katy Perry ? Besar, terang, garang, bersinar , trendy – nah, boleh bezakan antara mereka yang bergaya elegan dan si mangsa fesyen?

Screen Shot 2016-02-04 at 10.46.27 PM

  1. Kesesuaian mengikut tema dan tempat majlis , jawatan / pekerjaan atau industri

Tidak dapat saya nafikan , ramai yang sering terlepas pandang ‘mesej berpakaian’ itu tadi kerana terlalu terikut dengan trend masakini. Pakaian ke pejabat dan sesi ‘business networking’ (rasmi), pakaian kasual dan santai, pakaian ke majlis minum petang dan makan malam (evening wear) – setiap satu jenis pakaian ini hanya sesuai digayakan mengikut masa , tempat dan tema diberi. Strategi anda hanyalah tampil dengan berpakaian – mengikut mesej apa yang ingin disampaikan melalui penampilan anda hari itu, sesuai dengan jawatan dan industri (latarbelakang profesional anda) dan ia haruslah disesuaikan dengan masa (pagi atau petang) , tempat (majlis rasmi atau tidak rasmi) dan tema majlis tersebut (jika ada) .

  1. Bentuk dan potongan badan

Berfikiran sedikit realistik dan jujur ​​dengan diri sendiri tentang pakaian yang sesuai dengan badan anda dan sebaliknya . Tidak semua rekaan pereka sesuai dengan semua jenis potongan badan, dan tidak semua gaya sesuai untuk semua bentuk badan. Lakukan sedikit kajian dan cari apakah jenama dan gaya rekaan yang sesuai dan terbaik untuk anda. Cari gaya yang menonjolkan aset terbaik anda dan menyembunyikan bahagian-bahagian badan lain yang anda tidak mahu tonjolkan. Luangkan sedikit masa dengan membuat window shopping atau dengan melihat majalah fesyen wanita di dalam dan luar negara , juga artikel mingguan yang dilanggan secara ‘online’. Buat pemerhatian tentang fesyen dan gaya yang tidak sesuai untuk si pemakainya. Jika anda tidak mahu orang lain berfikiran negatif tentang cara anda berpakaian, ini merupakan langkah asas dan utama yang anda perlu lakukan. Secara alternatifnya, anda boleh juga dapatkan khidmat Perunding Imej jika anda benar-benar serius untuk membentuk imej yang lebih positif, elegan, sopan dan memerlukan konsultasi secara profesional dari mereka yang arif dalam bidang ini.

Contohnya seperti mereka yang memiliki bentuk badan ‘pear’ – ini lebih cenderung untuk mempunyai pinggul yang lebar dari bahunya. Oleh itu, strategi yang perlu dilakukan adalah dengan memastikan seluar, skirt tidak mempunyai pelbagai corak dan hiasan lain seperti poket atau corak-corak (pattern) , kecuali jejalur menegak (halus) . Sebolehnya pilih lah skirt dan seluar di dalam warna yang lebih gelap dari baju (blaus atau tops) di atas.

Screen Shot 2016-02-05 at 2.38.47 PM

  1. Nilai estetika dan berfesyen mengikut proporsi tubuh badan (body proportion) anda

Kita semua mudah tertarik kepada perkara-perkara yang indah. Apa sahaja yang cantik di mata – orang yang cantik , karya seni yang indah, pemandangan yang menakjubkan . Jika anda bijak menampilkan keseimbangan visual dalam pemakaian, lebih ramai orang akan ‘mengingati’ dan memuji anda. Sebaliknya pula, ia akan menjadi bahan jenaka , dan mempersendakan ‘kesalahan’ anda itu tadi.

Contohnya…apa yang telah berlaku pada Anugerah AJL 30 yang lalu..

Bagaimana pengacara Fara Fauzana telah dikritik hebat kerana salinan pakaian keduanya pada malam itu dikatakan ibarat seperti ayam belanda..
Saya pasti sebagai individu, kenyataan itu pasti mengguris hati. Tetapi sebenarnya perkara ini mampu dielakkan sekiranya kita tahu aspek WOW Faktor utama (kenali diri anda) sebelum mengambil keputusan untuk menggayakan sesuatu rekaan fesyen.
Apapun Fara tetap maintain dengan mengatakan perkara itu terjadi kerana bentuk badannya ‘yang sado’ dan tidak sesekali menyalahkan rekaan perekanya. Syabas Fara!

AIEs4JT

Apakah yang saya cuba sampaikan di sini ?

Seni berfesyen mengikut proporsi tubuh badan (body proportion) anda.

Barangan berskala besar sangat sesuai dengan mereka yang bertubuh besar, dan barangan berskala kecil pula lebih sinonim dengan mereka yang bertubuh kecil. Padankan saiz rambut , aksesori (beg tangan, jam tangan , kasut) , rekaan baju, skala corak juga perhiasan aksesori kepada saiz badan seseorang itu. Mangsa fesyen menjadi mangsa kerana mereka sering ‘terpedaya’ dengan kecantikan sesuatu tanpa menilai terlebih dahulu kesesuaian rekaan tersebut dengan dirinya sendiri.

Screen Shot 2016-02-05 at 3.17.05 PM

Sudah nampak perbezaan di sini?

Mangsa fesyen sering tampil ‘over-the-top’ dan suka kepada sesuatu yang besar, garang, terang, bersinar, fad fesyen dan sering bertukar-tukar gaya, secara tidak langsung mereka ‘mensabotaj’ diri sendiri tanpa disedari.

Wanita yang elegan dan penuh gaya dan sopan pula, lebih gemar kepada kualiti, ketelitian rekaan untuk disesuaikan dengan proporsi tubuh, mengambil berat akan aspek keharmonian di dalam gaya, tidak perlu menunjuk-nunjuk dan lebih klasik di dalam penggayaannya.

Pilih dan berusahalah untuk menjadi wanita yang penuh gaya. Mangsa fesyen mungkin mendapat banyak perhatian daripada orang sekelilingnya, tetapi wanita yang bergaya elegan , modern dan sopan pula lebih dihormati , diyakini, lebih dipercayai dan diterima oleh semua.

World Hijab Day 2015 Kuala Lumpur

Screen Shot 2015-01-26 at 7.22.51 PM

World Hijab Day 2015

World Hijab Day diperkenalkan semenjak tahun 2013 , di mana pengasasnya Puan Nazma Khan yang berasal dari Bronx, New York – sering didiskriminasi oleh rakan-rakan sekolahnya kerana ‘hijab’ . Beliau sering diherdik dan dipanggil panggilan seperti “Ninja” , “Batman” , “Osama bin Laden” dan sebagainya. Disebabkan tekanan persekitaran yang terlalu hebat, Puan Nazma bertekad untuk memberi kesedaran kepada dunia dan memperkenalkan Hari Hijab Sedunia buat pertama kalinya pada tahun 2013. World Hijab Day atau Hari Hijab Sedunia direka semata-mata untuk mengatasi kontroversi ini – untuk menggalakkan lagi wanita Islam (tidak berhijab) dan bukan Islam untuk merasai pengalaman berhijab sebagai usaha memupuk persefahaman dan toleransi agama secara global.

Kini pada 1 Februari 2015, World Hjab Day telah berjaya dianjurkan di 140 buah negara dengan misi untuk menghimpunkan lebih 10 juta peserta pada hari tersebut.
WHD 2015
Alhamdulillah di Malaysia, walaupun dengan kekangan waktu , sumber (resources), dan rakan kolaborasi – sebagai Duta World Hijab Day (WHD) Kuala Lumpur , kami hampir-hampir menarik diri dari menganjurkan  program WHD pada tahun ini , tapi Allah swt memudahkan segalanya. Sesuatu yang tidak dijangka! Allahuakbar..
Sidang Akhbar World Hijab Day 2015 bertempat di The Apartment , Suria KLCC
World Hijab Day bukanlah satu bentuk ibadah tetapi salah satu cara yang terbaik untuk mewujudkan kesedaran dunia mengenai isu yang sering diserang secara tidak ‘adil’ terutamanya di negara-negara Barat – Mufti Ismail Menk

Hari Hijab Sedunia atau World Hijab Day adalah satu bentuk program dan pergerakan yang penting dalam membantu menyebarkan keamanan dan kesedaran tentang keindahan berhijab (kesederhanaan dan kesopanan wanita Muslimah) . Kepada saudara Islam di luar sana yang ingin mengambil langkah pertama dalam memakai hijab, semoga ia menjadi selama-lamanya bukan untuk sehari dua atau beberapa jam cuma, Insya-Allah, dan kepada saudara bukan Islam , kami mengalu-alukan anda untuk merasai pengalaman berhijab selama sehari. Kami mahu dunia melihat dan memahami bahawa dengan memakai hijab, ia bukannya menindas, tetapi lebih kepada kebebasan bersuara menegakkan Syiar Islam kita sebagai Muslimah (wanita Islam). “

Salah seorang peserta dipakaikan hijab untuk merasai pengalaman satu hari berhijab..

Peserta dari Denmark , Emma Hoegh Amldal ini dipakaikan hijab oleh rakan sekerja kami, Nur Elisa dan beliau kelihatan tenang dan bersahaja sepanjang program berlangsung.

Duta World Hijab Day Kuala Lumpur , Puan Emi Idura diwawancara oleh wartawan dari RTM TV1 dan TV Al Hijrah
Sesi pengenalan oleh krew Hijab2Go dan Hijab2Go Stellas, Mizz Nina dan juga Duta World Hijab Day 2015, Puan Emi Idura.
Mizz Nina membantu para peserta untuk menggayakan hijab

Perjuangan saya sebagai Duta World Hijab Day (secara tepatnya jawatan ini disandang secara sukarela) bukanlah mencari glamour , tapi lebih kepada ‘dakwah kecil’ yang mampu saya lakukan sebagai hamba Allah swt yang sentiasa di dalam kekhilafan. Berhijab adalah satu keputusan yang paling sukar buat saya selepas selama 33 tahun tidak berhijab (free hair) … maka ini juga adalah salah satu ‘perjuangan peribadi’ untuk memberikan peluang kepada Muslimah (tidak berhijab) untuk mencuba pengalaman berhijab untuk satu hari istimewa ini… Alhamdulillah.

Duta World Hijab Day diwawancara di RTM TV1 Berita Jam 8

Artikel disiarkan oleh akhbar-akhbar Malaysia 

Screen Shot 2015-02-04 at 6.12.41 PM

Screen Shot 2015-02-04 at 6.20.21 PM Screen Shot 2015-02-04 at 6.18.27 PM

Program World Hijab Day 2015 juga mendapat liputan meluas daripada barisan media elektronik berikut :

Screen Shot 2015-02-08 at 12.45.17 AM

Saksikan video rakaman Duta World Hijab Day 2015 mewakili Kuala Lumpur, Puan Emi Idura diwawancara oleh RTM TV1 dan Al Hijrah..

Hari Hijab Sedunia 2015 Kuala Lumpur