Apa yang perlu anda tahu bila memilih baju raya!

APA YANG ANDA PERLU TAHU BILA MEMILIH BAJU RAYA!
Soalan saya mudah,
1. Anda membeli kerana fesyen dan trend terkini , atau kerana ia sesuai dengan bajet dan personaliti anda secara peribadi ?
Pilih Jawapan : 
A. Obses dengan fesyen terkini
B. Kesesuaian bajet dan personaliti
C. Tak kisah pun, saya ada banyak duit nak spend. Saya beli sebab saya suka.
IMG_7955
Ruffle di tangan, elakkan bagi mereka yang badannya berbentuk epal
2. Pernahkah anda terfikir atau tertanya-tanya bahawa fesyen yang dipilih itu mampu digayakan sehingga tahun depan (sekurang-kurangnya) ? 
Pilih Jawapan :
A. Tak pernah terfikir, yang penting saya beli trend terkini
B. Penting tu! Kebiasaannya baju yang dibeli adalah antara rekaan klasik tetapi diubah mengikut trend terkini. Saya juga pastikan walaupun untuk 2-3 tahun akan datang, saya masih tak malu menggayakannya.
C. Nama lagi fesyen. Saya suka menggayakan apa yang dikatakan fesyen in-trend. Haute couture , saya tak beli RTW (ready-to-wear). Tahun depan saya beli koleksi yang lain.
3. Pernahkah anda mengukur atau mengenalpasti bentuk dan jenis badan sendiri ?
Pilih Jawapan :
Penting : Pemilihan baju haruslah berdasarkan bentuk dan jenis badan. Saiz ? Cari saiz selepas anda sudah mengenalpasti bentuk dan jenis badan sendiri.
A. Bentuk badan ? Saya cari dulu baju apa yang saya suka, kemudian terus memilih saiz. Saya tak tahu pula kita kena beli mengikut bentuk badan.
B. Ya, saya sering memilih baju mengikut bentuk badan sendiri. Tak mahulah, beli fesyen terkini, tapi tetap serlahkan bahagian badan yang bermasalah. Contoh, kalau saya besar di bahagian perut, takkan nak pakai peplum lagi. Itu bukan tutup kekurangan, tapi buat orang pandang lagi di bahagian situ , adalah!
C. Saya tak mengikut rules dalam fesyen. Saya pakai apa yang saya suka.
Padanan tudung dengan baju raya
Padanan tudung : Jika tudung berbunga, warna baju haruslah dipilih berdasarkan salah satu warna paling kecil di dalam tudung tersebut. Lakukan sebaliknya jika warna tudung berona polos. Baru dilihat ada keharmonian di dalam sesuatu penggayaan..Perunding Imej Emi Idura
4. Warna membangkitkan emosi, mempengaruhi mood dan perasaan si pemakai juga mereka yang melihat – baik secara langsung dan tidak langsung. Warna juga mampu menyerlahkan penampilan seseorang individu , malah boleh menenggelamkannya jika tidak bijak menyuaipadan.
Nota :
– Pemilihan warna yang tepat mampu membuatkan anda jauh lebih muda dari usia sebenar. Dan saya tidak sebut tentang harga dan jenama ya!
– Pemilihan warna yang tepat, membantu anda nampak sangat ceria , wajah lebih putih berseri di dalam gambar potret raya!
– Pemilihan warna yang kurang tepat, lebih-lebih satu keluarga menggayakannya, membuatkan potret raya nampak boring, muka seakan pucat dan tidak menceriakan.
– Wajah pula lebih kusam, gelap. Dari jauh, hanya nampak warna baju dahulu yang timbul, si pemakainya tenggelam di sebaliknya.
Bagaimana anda memilih warna baju raya ? Pernahkah terfikir untuk memilih warna terbaik dan menepati kesesuaian setiap ahli keluarga?
Pilih Jawapan :
A. Saya pilih warna yang belum pernah digayakan sebelum ini. Tempah atau beli saja RTW . Tak kisah , yang penting kami sedondon.
B. Hmm, pernah terfikir juga. Kadangkala, bila pilih sesuatu warna tu, nampak cantik ketika dipamerkan. Tapi bila kami sekeluarga pakai, bergambar raya, aduhai…tak cantik pula. Ada strategi ya, Puan?
C. Saya suka kalau nampak outstanding dari yang lain. Tak kisah sesuai atau tidak. Asalkan baju designer terkenal, i’m happy.
Nah, jawapan anda ?
Jika ianya lebih cenderung kepada A
You need help! Pemilihan baju raya bukan hanya berkisar tentang fesyen dan trend terkini. Warna, bentuk dan jenis badan, personaliti gaya, bajet vs kos setiap penggunaan, jenis kitaran fesyen, ini antara ilmu yang perlu anda dalami.
Jika ianya lebih cenderung kepada B
Anda mempunyai sedikit ilmu tentang penggayaan. Seorang individu yang tidak terlalu obses dengan trend semasa, tapi tahu apa yang terbaikuntuk diri dan keluarganya.
Jika ianya lebih cenderung kepada C
Wow! Yang pasti anda tidak suka mengikut peraturan. Kebanyakkan waktu, mereka ini tergolong dalam individu berpersonaliti gaya dramatik dan kreatif. Mereka inginkan perhatian , dan tidak kisah tentang apa yang orang kata tentang dirinya.
Jom!
Nak tahu lebih lanjut? Jangan lupa LIKE, LOVE, SHARE video ni , di mana saya kongsikan sedikit tips pemilihan baju raya , di Assalamulaikum TV Al Hijrah , pada Rabu 6hb Jun yang lalu..

Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), Personal Branding Strategist (CPBS-USA), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan personaliti TV yang sentiasa mendapat jemputan bagi memeriahkan program seperti TV Al Hijrah Assalamualaikum #Lifestyle malah pernah menjadi hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1 pada tahun 2017 yang lalu.
Untuk sebarang konsultasi mengenai
  1. Imej peribadi anda,
  2. Pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan Imej, Etiket juga Grooming di Pejabat, Institusi Pengajian, Persatuan atau, mungkinkah anda…
  3. Berimpian untuk menjadi sebahagian daripada team Perunding Imej dan Warna Profesional seperti kami , sila hubungi Puan Emi Idura di talian +012-9023625 atau emel top2toestyliesta@gmail.com hari ini !

    pensijilan-ttt-pic

Tambah ketinggian tanpa pil ? 7 strategi bijak wanita petite (seperti Neelofa) boleh amalkan…

Melihat kepada kekecohan di media sosial , dengan rata-rata netizen mem’bawang’kan isu selebriti Neelofa mempromosikan suplemen peninggi badan beberapa hari yang lepas, terpanggil pula untuk saya membahaskan isu ini dengan lebih mendalam.

Adakah saya ingin memperbetulkan isu ini dan turut sama mengecam beliau? Oh tidak, tidak…. sudah tentu, tidak sama sekali !

Tanpa
pil tinggi-5.png

Rasanya elok sahaja isu seperti ini dijawab oleh mereka yang pakar , dan ternyata jawapan dari Dr Beni Rusani dan Dr Amalina Bakri sudah cukup membantu kita untuk menilai sejauh mana ubat peninggi ini mampu membantu tumbesaran dari segi ketinggian seseorang apabila mengamalkannya.

 

This slideshow requires JavaScript.

Sesuatu yang menarik perhatian saya tentang isu yang hangat diperkatakan semua (setelah Neelofa memuatnaik status beliau di Instagram) ini adalah, kewujudan pil sebegini membuktikan adanya permintaan di pasaran!

Sasaran pasaran ? Tentulah mereka yang di bawah kategori petite !

Seperti selebriti….Neelofa 1.57m | Elfira Loy 1.54m 

Di dalam industri fesyen dan pakaian, saiz petite adalah saiz pakaian standard yang direka untuk wanita yang rendah ukurannya, iaitu 160 cm (5 kaki 3 inci) ke bawah- menurut sumber Wikipedia mengenai ‘Saiz Petite’.

Tetapi menariknya – berapa ramai di antara kita hari ini , yang bersikap optimistik dan memilih jalan selamat dengan mempelajari ataupun mendalami ilmu yang mampu memberikan anda mesej WOW (tingginya!), tanpa mengambil sebarang pil?

Apa yang anda perlukan hanyalah keinginan untuk belajar sesuatu yang baru. Belajar dan praktikkannya secara konsisten!

7 Strategi Anda Boleh Praktikkan Hari Ini Juga

STRATEGI PERTAMA – VAMP KASUT 

Dikatakan strategi ‘no brainer’ – tidak disangkal lagi penggunaan kasut bertumit tinggi mampu memberikan visual ketinggian kepada si pemakainya.

Tetapi di sebalik pemilihan kasut bertumit , rekaan dan potongannya haruslah juga diambil kira. Apa yang saya cuba maksudkan di sini adalah, potongan ‘vamp’ kasut tersebut.

Mereka yang petite , saya sarankan agar memilih kasut bervamp rendah (low vamp) bagi memberikan ilusi , visual ketinggian. Sekiranya kasut bervamp tinggi menjadi pilihan, ia bukan sahaja ‘memotong’ badan anda kepada beberapa bahagian , sekaligus memberikan persepsi anda seorang yang rendah.

Kasut-2

STRATEGI KEDUA – MUNCUNG KASUT BERBENTUK TIRUS V (Pointy Toe)

Siapa sangka muncung kasut turut memainkan peranan, bukan? Nah..ini sesuatu yang mungkin anda boleh praktikkan sekarang juga (tanpa berlengah!)

Pilihan muncung kasut berbentuk tirus V dikatakan membantu memberi ilusi kaki yang lebih panjang dan secara tidak langsung memberi visual ketinggian berbanding muncung bersegi atau bulat.

STRATEGI KETIGA – WARNA KASUT

Bagi wanita Muslimah, lebih cantik jika warna kasut yang dipilih adalah warna yang terdekat dengan garis kelepet (hem lines) seluar atau skirt.

Sebaliknya, buat wanita bukan hijabi (memilih untuk tidak menutup bahagian bawah kaki, dari lutut ke pergelangan kaki)  boleh memilih warna nude – seakan warna kulit kaki bagi memberikan ilusi ketinggian secara tidak langsung.

Kasut-6.png

STRATEGI KEEMPAT – PILIHAN SKIM WARNA MONOKROMATIK 

Antara 7 skim warna yang ada, saya lebih gemar untuk menyarankan anda kepada pilihan skim warna monokromatik.

Ternyata skim warna ini antara yang favourites dan must-haves dalam setiap wardrobe si petite (termasuk saya!)

Pun begitu, ha… jangan sesekali confuse antara skim warna monokromatik dan akromatik ini. Walaupun ia ditandapagar (hashtags) begitu popular sekali di setiap platform media sosial , termasuk laman pengeluar fesyen terkenal Malaysia, ikon fesyen dan instafamous di sini – apa yang perlu anda tahu adalah…

Monokromatik BUKAN merujuk kepada warna-warna hitam, putih dan kelabu!

Mono = Satu , manakala Kromatik = Warna

Monokromatik bermaksud, satu warna tetapi berlainan tona (hasil campuran warna-warna putih, hitam juga kelabu iaitu campuran hitam dan putih itu tadi). Dapatkan jawapan perbezaan antara monokromatik dan akromatik di sini...

Elakkan Gaya Color Block – 

Wanita petite tidak disaran sama sekali menggayakan fesyen dengan pilihan ‘color block’. Ya, apa agaknya alasan di sebalik cadangan ini?

Gaya ‘color blocking’ ini , dengan pilihan warna yang pelbagai dan berlainan di setiap zon (bahagian badan), ia membuatkan ketinggian (visual) seseorang itu seakan lebih terbantut (rendah) dari biasa. Ia ibarat memotong setiap bahagian badan individu itu kepada beberapa peringkat.

STRATEGI KELIMA – PENGGUNAAN WOW FAKTOR ‘GARISAN’ DALAM REKAAN 

Ini juga antara strategi yang saya pasti – semua sedia maklum akan kesannya kepada individu yang menggayakan.

Garisan menegak, melintang dan menyerong menyampaikan mesej yang berbeza. Bagi si petite yang berimpian untuk nampak lebih tinggi, gunakan garisan menegak dengan skala yang sesuai dengan skala badan masing-masing.

Screen Shot 2018-04-28 at 6.33.30 PM.png

STRATEGI KEENAM – REKAAN HIGH WAISTED 

Antara rekaan fesyen yang mungkin anda boleh praktikkan , dengan bersyarat anda memiliki perkadaran atas badan yang panjang dan berkaki pendek (long torso,  short legs). Dengan pilihan rekaan high waisted, ia membantu perkadaran anda agar kelihatan lebih ideal , dengan visual bahagian kaki yang lebih panjang berbanding sebelumnya.

Pilihla high waisted skirt atau seluar dan padankan dengan strategi yang lain di atas!

STRATEGI KETUJUH – HELAH ‘POSE’ CARA INSTAFAMOUS

Jika anda gemar ber#ootd dan memuatnaiknya di status media sosial seperti instafamous, pastikan strategi terakhir ini memberikan anda sedikit idea untuk menghasilkan ‘pose’ gaya yang lebih menarik.

Antaranya

  1. Menyilang kaki ketika berdiri,
  2. Mengambil gambar ketika anda berjalan (atau sekadar pose seakan anda sedang berjalan),
  3. Posisi kamera diambil dari bawah bahagian badan
  4. Jaga postur badan!
  5. Pilihan kasut yang betul (Rujuk semula strategi kedua di atas)
  6. Pusingkan badan anda secara menyenget – Letakkan satu kaki di depan yang lain, arahkan kaki tersebut ke arah kamera, dan letakkan berat badan anda pada kaki belakang-sudut ini sesuai untuk membuat anda kelihatan lebih tinggi dan lebih langsing dalam foto. Sentiasa elakkan menghadap kamera secara berdepan.

Kasut-7.png



Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan personaliti TV yang sentiasa mendapat jemputan bagi memeriahkan program seperti TV Al Hijrah Assalamualaikum #Lifestyle malah pernah menjadi hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1 pada tahun 2017 yang lalu.

Untuk sebarang konsultasi mengenai

  1. Imej peribadi anda,
  2. Pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan Imej, Etiket juga Grooming di Pejabat, Institusi Pengajian, Persatuan atau, mungkinkah anda…
  3. Berimpian untuk menjadi sebahagian daripada team Perunding Imej dan Warna Profesional seperti kami , sila hubungi Puan Emi Idura di talian +012-9023625 atau emel top2toestyliesta@gmail.com hari ini !

PENSIJILAN TTT PIC

 

 

 

 

 

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave

Senarai ‘must haves’ – warna-warna neutral!

Skim Warna-39.png

Warna yang membosankan?

Ia merupakan warna asas bagi kebanyakkan wardrobe , bukan sahaja si fashionista. Mungkin agak membosankan untuk sesetengah individu, tetapi percayalah, kita tidak dapat menidakkan versatility warna neutral ini. Kasut, handbag , tali pinggang, juga koleksi pakaian yang lain, pasti ada sahaja yang memerlukan warna asas neutral sebagai padanan mix and match gaya. 

Senarai Must Haves!

Secara umum, warna-warna neutral ini terdiri daripada warna hitam , putih , kelabu (hasil campuran hitam dan putih itu tadi), biru navy, juga beberapa variasi tona warna perang (muda, cerah, gelap). Warna-warna ini diklasifikasikan neutral kerana penggunaannya yang boleh dicampurkan atau di-matchkan dengan warna lain. Asasnya, warna neutral BOLEH dimix and match dengan semua warna dan kombinasi warna yang lain – tidak menghasilkan banyak emosi. Disebabkan faktor serba guna ini  warna-warna neutral menggambarkan si pemakainya sangat elegan , stylish untuk ke sebarang majlis atau tema dan ianya amatlah digalakkan. 

Kenapa Warna Neutral

Trend proof : Boleh diterima untuk digayakan ke pelbagai majlis.

Fleksibel : Disuai padan dengan warna pilihan anda tanpa dilihat terlalu ‘mencuba’. Mudah digayakan kerana hampir semua warna boleh dimix and match.

Gaya Klasik : Suaikan dengan mana-mana pakaian yang anda ingin kurang perhatian (kerana warna neutral ini tidak memberikan banyak tarikan emosi kepada yang melihatnya).

Kepelbagaian suai padan : Anda akan dapati mudahnya untuk menghasilkan kombinasi pakaian menggunakan koleksi warna neutral. Ya…tanpa perlu berfikir panjang..’hmmmm, warna apakah yang sesuai untuk dipadankan dengan warna merah?’

Tip Membeli Warna Neutral

1. Sentiasa utamakan warna neutral sebelum membeli baju yang agak rumit corak dan warnanya – yang tidak mudah untuk disuaipadan dengan warna lain.

2. Untuk mengelakkan pembaziran, baju yang paling mahal juga digalakkan dalam warna-warna neutral.

3. Baju yang sering dipakai ke pejabat, atau ianya sebahagian daripada kod pakaian ke pejabat, pastikan warna-warna neutral diutamakan terlebih dahulu.

4. Jika anda berundertone panas, Spring atau Autumn , warna neutral terbaik adalah seperti warna gold, krim dan perang coklat.

5. Manakala jika anda berundertone sejuk pula, seperti Summer atau Winter, warna neutral terbaik adalah silver, putih, kelabu dan biru navy.

Pilihan warna bajet ? 

Sekiranya anda masih merancang, bagaimana untuk tampil bergaya dengan bajet bulanan yang terhad, inilah jawapannya! Warna neutral ternyata tidak lapuk ditelan zaman malah kekal segar di hati peminat fesyen.


Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1. Untuk sebarang konsultasi mengenai imej peribadi anda, pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan imej dan etiket, atau anda ingin menjadi sebahagian daripada kami (Perunding Imej dan Warna Profesional) , sila hubungi Puan Emi Idura di +012-9023625 atau top2toestyliesta@gmail.com.

Bergaya ala Indah Nada Puspita

Warna mengikut undertone.png

Setiap kali terpandang wajah wanita yang bergaya anggun tapi ringkas dalam penampilannya..saya pasti terdiam kaku (sambil cuba mengamati keistimewaan personaliti mereka). Dan ternyata, Indah Nada Puspita antara mereka yang istimewa.

Bersahaja tetapi hadir dengan penuh versatil, begitulah ungkapan yang dapat saya berikan. Ramai lagi contoh selebriti (baik dari dalam atau luar negara) yang mungkin dapat saya kongsi rahsia penggayaan mereka, tetapi jom… apa kata kita mulakan dengan Indah Nada Puspita ?

Percaya atau tidak, ramai wanita yang sering bertanyakan saya akan rahsia penggayaan dan suai padan. Dari pilihan warna, jenis fabrik, suai padan baju, kesesuaian mengikut bentuk tubuh, dan pelbagai persoalan yang menjadi dilema kebanyakan wanita hari ini. Ahh.. mungkinkah anda antara daripada mereka ? 🙂

Screen Shot 2017-09-26 at 3.55.11 PM

Dan saya juga percaya…ramai yang bakal menyangkal , dan berkata… “Ah..orangnya cantik, pakai apa pun pasti cantik” .. atau “Ah.. artis, mestilah kena cantik selalu”.

Daripada terus membiarkan diri ditenggelami emosi negatif dan keyakinan diri yang semakin mengurang, apa kata kita belajar dan aplikasikan serba sedikit tips yang saya nak kongsikan di sini?

RAHSIA#1

Beliau bijak bermain dengan warna. Indah Nada Puspita seorang yang berundertone sejuk (cool undertone) di bawah musim Summer.

  1. Di dalam penggayaan, bagi seorang wanita Muslimah, warna hijab sebenarnya lebih cantik jika ia dipilih dan dipadankan dari warna yang paling minimal terdapat pada baju tersebut.
  2. Dengan memiliki kelebihan berundertone sejuk atau cool undertone, warna tudung yang cenderung kepada tona yang cerah dan lembut akan memberikan efek yang lebih WOW kepada si pemakainya!
  3. Tidak hairanlah , beliau memilih soft pastel teal , bukan mustard yellow atau magenta yang terdapat pada kimono long cardigannya.

RAHSIA#2

Keseimbangan dalam gaya.  Tidak disangkal lagi, beliau sememangnya seorang ikon fesyen yang mempunyai sense of style tersendiri.

Menyebut tentang keseimbangan , apa yang perlu diperhatikan adalah

  1. Jumlah warna yang terdapat di dalam gaya tersebut
  2. Penggunaan aksesori dan jumlah POI
  3. Keseimbangan antara pilihan warna tudung dan baju
  4. Solekan dan keharmonian keseluruhannya

Ramai yang beranggapan dengan mengenakan warna tudung yang lebih terang menyerlah, baju yang penuh hiasan , aksesori lengkap seperti cincin, gelang, rantai, kerongsang, tali pinggang, subang – bersaiz besar dan bling bling , solekan ala gaya nak ke majlis makan malam yang akan memberikan efek WOW kepada si pemakai.

Malangnya , sangkaan itu hanyalah impian mereka bergelar yang fashion victim atau mangsa fesyen. Uhhh… saya harap anda tidak tergolong di antara mereka di bawah kategori ini ya!

RAHSIA#3

Suai padan dengan hanya mengulangi warna yang sama di dalam satu gaya. Ya,  berikut adalah salah satu strategi mudah yang boleh anda praktikkan. Antara kesalahan yang perlu dielak ketika menyuai-padankan pakaian dengan hijab :-

  1. Jangan cuba ulangi warna hijab dengan warna paling banyak / besar yang ada pada baju tersebut. Pilih sebaliknya.
  2. Jika hijab anda jenis bercorak , maka pilihan warna baju hendaklah diulangi dengan memilih warna yang paling minimal pada hijab tersebut.
  3. Tidak mengapa , jika anda memilih warna yang paling banyak pada hijab untuk diulangi pada baju. Cuma kesan efek WOW! agak kurang menyerlah di situ..

RAHSIA#4

Tidak melebihi 4 warna. Pastel teal, mustard yellow, teal, magenta. Walaupun anda mungkin perasan bahawa latarbelakang kimononya berwarna putih. Tidak mengapa kerana ia merupakan warna asas dalam baju ini dan ditenggelami di sebalik coraknya.

TIPS OLEH PERUNDING IMEJ EMI IDURA

RAHSIA#5

Suai padan menggunakan RODA WARNA. Untuk penggayaan , beliau menggunakan skim warna triad (rujuk segitiga di atas) .

Nak tahu apa itu Roda Warna dan bagaimana nak suai padankan menggunakan alat ini ? Jangan lupa , dengarkan perkongsian saya mengenai topik Roda Warna di http://bit.ly/SuaiPadanGayadenganRodaWarna

RAHSIA#6

Point of interest (POI) yang minimal iaitu dengan hanya menggunakan aksesori seperti jam di tangan. Ya, less is more!

  1. Solekan di muka (checked!)
  2. Baju dan tudung bercorak (checked!)
  3. Kanta lekap berwarna  (checked!)
  4. Aksesori di hijab (checked!)
  5. Aksesori fesyen seperti jam tangan, gelang, tali pinggang , rantai berfesyen, cincin di jari (checked!)

Wanita yang tampil versatil tidak memerlukan banyak POI untuk menunjukkan status mereka, atau terlalu berusaha untuk menyerlahkan diri. Mereka simple tetapi cukup menawan!

Nah, duduk bergaya  di atas trolley bag seperti Indah Nada Puspita pun sudah vogue! Anda, bagaimana pula?


Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1. Untuk sebarang konsultasi mengenai imej peribadi anda, pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan imej dan etiket, atau anda ingin menjadi sebahagian daripada kami (Perunding Imej dan Warna Profesional) , sila hubungi Puan Emi Idura di +012-9023625 atau top2toestyliesta@gmail.com.

 

 

 

Fenty Beauty telah buktikan, anda bila lagi?

Screen Shot 2017-09-21 at 5.18.30 PMKetika peminat di media sosial , para instafamous dan vloggers sibuk memperkatakan tentang Fenty Beauty , jenama alat solek kelahiran pertama penulis lirik , pelakon dan penyanyi popular Rihanna #riri #badgalriri kelahiran Barbados ini , sejujurnya saya akui telah menarik nafas lega selain teruja kerana akhirnya lahir juga sebuah koleksi barangan kosmetik yang benar-benar menawarkan solusi kepada pelanggannya dengan lebih 40 pilihan rona bedak asas (Fenty Beauty Pro Filt’r Soft Matte Longwear Foundation) ketika ia dilancarkan.

Dengan kelebihan ini, ia memberikan Fenty Beauty satu kelebihan USP atau Unique Selling Proposition yang tidak pernah diperkenalkan oleh mana-mana pengeluar produk di dalam industri kecantikan lantas menjadikannya jenama pertama yang memecah tradisi dan memegang ekslusiviti produk itu sendiri.

Maka tidak hairan jugalah, pada hari yang sama Fenty Beauty dilancarkan di New York Fashion Week, Kylie Jenner, juga pemilik empayar Kylie Cosmetics memilih untuk unfollow penyanyi ini melalui Instagram kerana merasakan bahang pesaing yang bakal dihadapinya kelak. Kylie Cosmetics sebelum ini hanya mengeluarkan product line yang cenderung kepada wanita berkulit putih , tidak juga mahu mengalah lantas mempromosikan rona kuning-keperangan Brown Sugar lipstik jenis matte pada hari tersebut yang dihasilkan khas buat mereka yang berkulit gelap atau golongan women of color.

Screen Shot 2017-09-23 at 6.46.49 PM.png

Screen Shot 2017-09-23 at 3.09.58 PMDi sebalik keobsesan pengeluar jenama kosmetik yang tumbuh bagai cendawan dari kalangan selebriti terkenal , atau makeup artist profesional (MUA) baik dari luar atau dalam negara, Rihanna atau Riri mengambil langkah bijak dengan menawarkan sesuatu yang luar dari jangkaan iaitu, produk yang menepati setiap variasi undertone individu. Melalui pengalaman saya bersama beberapa MUA di Kuala Lumpur , termasuk yang telahpun bergelar selebriti MUA, baik ketika bekerjasama menjalankan program latihan dalam syarikat (in house program) atau secara peribadi bersama pelanggan wanita yang lain, jarang sekali saya melihat rakan-rakan MUA ini menyolek berdasarkan undertone pelanggan atau sekurang-kurangnya membuat sedikit analisis tentang undertone individu yang berada di hadapan mereka sebelum aktiviti menyolek. Ya, kemahiran dan pengalaman mungkin jawapannya, tetapi sejujurnya saya melihat masih ada ruang yang boleh diperbaiki dan ilmu yang boleh ditingkatkan sekiranya mereka mahu belajar dari mereka yang pakar.

Soalan – Jika Rihanna peka akan wujudnya jenis undertone yang berbeza , mengapa tidak MUA – yang seharusnya lebih mahir di dalam bidang ini (berbanding beliau yang hanya seorang penyanyi?) Nah..inilah persoalannya yang ingin kita cungkil.

Screen Shot 2017-09-23 at 3.12.43 PMUndertone setiap individu hanya terbahagi kepada 3 :-

  1. Cool Undertone (undertone sejuk)
  2. Warm Undertone (undertone panas/hangat)
  3. Neutral Undertone (undertone neutral)

Mengenalpasti jenis undertone individuMelihat kepada warna urat nadi di pergelangan tangan anda adalah salah satu cara paling pantas untuk mengenalpasti jenis-jenis undertone, tetapi harus saya tekankan di sini bahawa, ia BUKANLAH strategi paling tepat. Ya, sesuai untuk rujukan pantas tetapi tidak membantu keputusan akhir analisis sepenuhnya.

Mengenalpasti jenis undertone individu melalui analisis warna

Analisis Warna Peribadi merupakan salah satu strategi yang lebih tepat untuk menganalisa undertone seseorang individu.  Konsultasi yang hanya ditawarkan oleh Perunding Imej dan Warna bertauliah ini mampu memberikan pelbagai sentuhan magic kepada keseluruhan penampilan seseorang, secara tidak langsung. Dan kepercayaan orang ramai bahawa , hanya mereka yang berkulit putih dikategorikan cool undertone dan mereka yang berkulit gelap, bersawo matang pula sebagai warm undertone adalah tidak benar sama sekali.

Lihat contoh gambar di atas, kesalahan mengenakan warna fabrik gold ke atas individu yang berundertone sejuk akan membuatkan warna tersebut menenggelami skin tone beliau. Bukan sahaja kulitnya seakan lebih kekuning-kuningan, tetapi secara psikologinya (dari riak ekspresi muka) ia membuatkan si pemakai agak kurang selesa , tidak berkeyakinan.

 

Screen Shot 2017-09-23 at 3.53.52 PM.png

Di dalam temubual Rihanna eklusif bersama para media, beliau ada menyebut tentang keperihatinan dalam mengeluarkan produk yang dapat disesuaikan dengan individu yang berkulit gelap, berkulit putih pucat dan juga buat mereka yang di pertengahan.

Jangan keliru, kerana apa yang beliau cuba tekankan di sini adalah nilai tona warna kulit , iaitu merujuk kepada kecerahan dan kegelapan kulit individu dan bukan undertone (sejuk ,  panas/hangat atau neutral).

                   DJOi42zWsAEisYt-2.jpgfenty-beauty-foundation-shades-swatches

Gambarajah di atas merujuk kepada kecerahan dan kegelapan kulit individu.

Dengan lebih 40 tona warna bedak asas , saya pasti ia akan memberikan lebih banyak pilihan kepada wanita yang terdiri daripada pelbagai kaum, etnik, budaya, dan personaliti di seluruh dunia hari ini.

Tidak berakhir di situ, walaupun dibekalkan dengan pelbagai rona warna pilihan (lighter to darker shades), pengguna juga harus bijak dalam memilih jenis undertone .

Sebagai contoh, wanita berkulit cerah (putih) dan berundertone sejuk. Untuk memudahkan anda, bedak asas yang berdasarkan pink base, adalah sesuai buat mereka yang berundertone sejuk. Sebaliknya yang memilih yellow base , ianya sesuai buat mereka yang berundertone panas/hangat.

Screen Shot 2017-09-23 at 4.16.23 PM.png

Foundation Shade Finder merupakan tools yang sangat mesra pelanggan dan inovasi yang bijak kerana ia memberikan anda panduan nilai tona warna kulit juga undertone sekaligus. Anda akan lihat variasi tona warna kulit dari cerah kepada gelap (light , medium, tan , deep) di sebelah atas halaman page tersebut dan undertone pula di bahagian bawah.

Tetapi, saya juga harus akui bahawa, ia hanya bermanfaat JIKA ANDA SUDAHPUN MENGENALPASTI JENIS UNDERTONE MASING-MASING SEBELUM INI. Walaupun anda boleh memilih bedak asas ini berdasarkan tona warna kulit tetapi kesalahan pemilihan jenis undertone (panas/hangat , sejuk atau neutral) tidak dapat memberikan anda keputusan yang anda inginkan, malah pembaziran beratus ringgit tanpa disedari. Antaranya , kesan kulit yang asalnya putih tetapi kelihatan seakan kuning-kekuningan . Atau bagi mereka yang berkulit gelap akan kelihatan bertambah kusam dan pucat pula.

Screen Shot 2017-09-23 at 11.41.06 PM

Rihanna membuktikan beliau berjaya mengeluarkan sebuah produk kosmetik yang bukan sahaja berkualiti tinggi (mengikut tinjauan peminat) tetapi menawarkan pelbagai variasi tona warna bedak asas untuk disesuaikan dengan semua jenis tona warna kulit , beserta shade finder yang ekslusif .  Secara tidak langsung ia cuba mendidik pelanggan satu ilmu baru yang harus mereka pelajari sebelum membeli.

Beliau percaya bahawa setiap wanita, dilahirkan unik – dengan tona warna kulit dan undertone yang berbeza antara satu sama lain, jadi mengapa mengehadkan pilihan yang ada dengan menawarkan produk yang hanya bertumpukan kepada golongan tertentu sahaja.

Bagi anda yang pertama kali ingin menggunakan shade finder seperti ini, saya sangat mengesyorkan agar anda dapatkan konsultasi analisis warna peribadi daripada Perunding Imej dan Warna bertauliah (CPICC, CFIP) terlebih dahulu. Walaupun mungkin anda melihat ini sebagai satu perkara yang remeh (tidak penting) , tetapi manfaatnya sangatlah besar dan bakal mengujakan anda untuk

  1. Anda mula percaya bahawa tiada jalan yang pintas untuk tampil cantik, tetapi dengan sedikit ilmu , segalanya menjadi mudah ,  menjimatkan masa, tenaga dan…
  2. Berjimat lebih ratusan malah ribuan ringgit setahun. Melalui pengalaman peribadi, mengenalpasti undertone seseorang individu bukan sahaja boleh diaplikasikan kepada pemilihan warna kosmetik, tetapi warna pakaian (termasuk tudung), warna kanta lekap berwarna, pewarnaan rambut, dan pilihan aksesori fesyen.
  3. Rakan-rakan mula menegur dan memuji bagaimana anda semakin kelihatan muda dan lebih anggun bergaya dari tahun-tahun sebelumnya. Ini terjadi kerana padanan tona warna yang sesuai dengan undertone boleh mengurangkan kesan visual penuaan (garisan halus, kedutan di muka) , lingkaran hitam di bawah mata, bayang-bayang juga visual berdagu dua.
  4. Secara kesimpulannya ia membantu dalam mengimbangi warna kulit anda dan mengharmonikan pakaian anda secara keseluruhan. 
  5. Tidak perlu gusar untuk terlalu mengikut trend ,label dan jenama mewah seperti rakan-rakan yang lain. Jika dulu, anda terpaksa berbelanja lebih untuk mendapat tempat ‘di hati’ followers di sosial media, kini dengan ilmu yang anda peroleh, segalanya menjadi lebih mudah , ringkas, dan bijak dalam memilih apa yang sesuai dengan anda, bukan kerana trend semata-mata. 
  6. Aktiviti bershopping kini menjadi singkat (masa) , malah pulang dengan penuh kepuasan dan result yang sangat berbaloi.

Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK) , kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1. Untuk sebarang konsultasi mengenai imej peribadi anda, atau pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan imej dan etiket, sila hubungi Puan Emi Idura di +012-9023625 atau top2toestyliesta@gmail.com.