Kod Pakaian, Jangan Main Redah!

Pagi tadi , kelihatan staf A tiba di Pejabat dengan berselipar, rambut masih basah dan blaus seakan hendak pergi ke pasar. Tidak kurang staf B yang bertudung tapi berseluar culottes tiga suku pendeknya , atau staf C pula gemar hadir dengan baju kurung moden yang penuh glamor ibarat menghadiri majlis kahwin.
Senario yang disebut seperti ini bukanlah sesuatu yang asing buat saya. Isu yang seringkali disuarakan dan ditekankan oleh pegawai-pegawai Unit Latihan dan Pembangunan Manusia mahupun Pengurus Sumber Manusia sendiri yang saya temui ketika menghadiri sesi taklimat kecil sebelum memulakan program atau bengkel imej yang bakal dikendalikan. Lebih mencabar apabila staf berikut dikenalpasti oleh pihak pengurusan sehingga isu ini dibawa ke Pejabat pengurusan sumber manusia.   Tetapi menariknya , bila dianalisa dan diselidiki ‘root cause’ permasalahan ini , penemuannya cenderung kepada isu berikut:-
  1. Tiada ‘dress code’ atau kod pemakaian ke Pejabat yang ditetapkan sebelum ini
  2. Kod pemakaian ditetapkan tetapi tidak pula ditekankan akan kepentingannya
  3. Kod pemakaian ada, tetapi tidak diketahui oleh staf
  4. Kedua-dua pihak, baik pihak pengurusan sumber manusia mahupun staf itu sendiri tidak memahami konsep di sebalik setiap kod pakaian dan elemen-elemen yang perlu ada padanya.
Tatacara pemakaian atau etiket pemakaian ke Pejabat harus berpandukan kod yang telah ditetapkan. Kod ini merupakan set piawai yang dikeluarkan oleh syarikat bagi memberi panduan juga rujukan kepada semua kakitangan bagaimana , dan apa pemakaian yang sesuai dipakai ke tempat kerja.
Formaliti kod pakaian ini juga sangat bergantung kepada jenis industri syarikat, interaksi kakitangan dengan pelanggan baik di dalam premis mahupun di luar, selain jawatan masing-masing. Bagi sebuah syarikat di mana pelanggan mereka mengharapkan setiap kakitangan tampil profesional, kemas , boleh dipercayai dan menjaga integriti , kod pemakaian haruslah di bawah kategori formal atau rasmi.
Jika anda salah seorang peminat filem sekuel Kingsman, pasti pernah mendengar ungkapan “Clothes make the man”. Mungkin kedengaran agak sedikit keterlaluan, kerana tentu ada sahaja faktor penentu lain, tetapi ianya sangat benar. Cara pemakaian memberikan clue atau petunjuk tentang siapa anda sebelum orang lain mula mendekati anda secara dekat. Malah, ahli psikologi bersetuju bahawa hampir 90 peratus daripada apa yang orang ramai ingati tentang suatu pertemuan (pertama) sangat berkaitan dengan komunikasi bukan lisan, di mana sebahagian besarnya adalah penampilan , ekspresi bahasa badan dan sikap keseluruhannya.
Cara pemakaian menyampaikan mesej komunikasi bukan lisan dan berkisar tentang latarbelakang – keperibadian, tahap pendidikan, status kewangan, pangkat dan kredibiliti si pemakainya. Jika visi sesebuah syarikat ingin menjadi syarikat nombor satu di rantau Asia atau di peringkat antarabangsa , maka setiap kakitangannya harus juga tampil kongruen dengan visi tersebut. Bukan sahaja dari segi pemakaian, tetapi sikap, tingkah laku dan cara berkomunikasi dengan orang ramai tidak harus diendahkan atau dianggap perkara kecil dan tidak penting.
Kod pemakaian ke Pejabat ,mengikut set piawaian yang dikeluarkan dan digunapakai oleh mereka yang pakar dalam industri perundingan imej , terdiri daripada empat peringkat.
  1. Formal (rasmi)
  2. Separa formal
  3. Kasual bisnes
  4. Kasual  atau ‘dressing down’ (tidak rasmi)
Tidak hairanlah , syarikat yang berasaskan teknologi maklumat, seperti di Silicon Valley, Amerika Syarikat atau di Cyberjaya, Malaysia lebih mengutamakan kod pemakaian yang lebih rileks dan santai yang jatuh di bawah kategori kasual bisnes dan kasual. Antara faktor jenis pekerjaan, budaya dan persekitaran, maka gaya pemakaian atau kod pakaian begini dipilih. Berpengalaman lebih 6 tahun di syarikat-syarikat ICT selain syarikat berstatus MNC (syarikat multinasional), saya juga melihat , mereka di peringkat pengurusan atasan tidak sesekali mensabotaj penampilan mereka, malah sebaliknya mereka bijak memilih kod pakaian yang lebih formal , atau sekurang-kurangnya separa formal (semi formal) terutamanya ketika mereka dijadual  berurusan dengan pelanggan yang berpangkat VIP . Malah kita juga melihat, ada juga syarikat yang menyarankan 2 jenis kod pakaian , bergantung kepada jawatan dan ‘nature of job’ masing-masing.
Tetapi antara cabaran utama hari ini adalah, elemen setiap kategori kod pakaian seringkali disalahertikan.
1. Apakah yang dikatakan formal, dan bagaimana pula mengenalpasti elemen pemakaian kasual atau dressing downini (tidak rasmi)?
2. Adakah semua jenis pakaian tradisional atau kebangsaan dianggap rasmi ?
3. Bagaimana warna, jenis fabrik, corak , hiasan , jahitan memainkan peranan malah memberikan panduan kepada kita tentang formaliti kategori setiap satu?
Apapun pilihan anda, penting untuk anda ketahui bahawa, kod pakaian secara tidak langsung sebenarnya membimbing kita bagaimana untuk berkelakuan, berinteraksi dengan orang ramai, kongruen dengan jenama peribadi dan penjenamaan syarikat. Ia juga satu komunikasi bukan lisan dalam menyampaikan mesej, dan ternyata penampilan profesional pastinya mencerminkan individu yang secara tidak langsung menghormati dirinya (latarbelakang – jawatan hari ini, kepakaran , kemahiran, wakil industri )  selain mereka turut bangga menjadi ‘brand ambassador’ kepada syarikat.

Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), Personal Branding Strategist (CPBS-USA), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan personaliti TV yang sentiasa mendapat jemputan bagi memeriahkan program seperti TV Al Hijrah Assalamualaikum #Lifestyle malah pernah menjadi hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1 pada tahun 2017 yang lalu.
Untuk sebarang konsultasi mengenai
  1. Imej peribadi anda,
  2. Pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan Imej, Etiket juga Grooming di Pejabat, Institusi Pengajian, Persatuan atau, mungkinkah anda…
  3. Berimpian untuk menjadi sebahagian daripada team Perunding Imej dan Warna Profesional seperti kami , sila hubungi Puan Emi Idura di talian +012-9023625 atau emel top2toestyliesta@gmail.com hari ini !
pensijilan-ttt-pic

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSave

Apa yang perlu anda tahu bila memilih baju raya!

APA YANG ANDA PERLU TAHU BILA MEMILIH BAJU RAYA!
Soalan saya mudah,
1. Anda membeli kerana fesyen dan trend terkini , atau kerana ia sesuai dengan bajet dan personaliti anda secara peribadi ?
Pilih Jawapan : 
A. Obses dengan fesyen terkini
B. Kesesuaian bajet dan personaliti
C. Tak kisah pun, saya ada banyak duit nak spend. Saya beli sebab saya suka.
IMG_7955
Ruffle di tangan, elakkan bagi mereka yang badannya berbentuk epal
2. Pernahkah anda terfikir atau tertanya-tanya bahawa fesyen yang dipilih itu mampu digayakan sehingga tahun depan (sekurang-kurangnya) ? 
Pilih Jawapan :
A. Tak pernah terfikir, yang penting saya beli trend terkini
B. Penting tu! Kebiasaannya baju yang dibeli adalah antara rekaan klasik tetapi diubah mengikut trend terkini. Saya juga pastikan walaupun untuk 2-3 tahun akan datang, saya masih tak malu menggayakannya.
C. Nama lagi fesyen. Saya suka menggayakan apa yang dikatakan fesyen in-trend. Haute couture , saya tak beli RTW (ready-to-wear). Tahun depan saya beli koleksi yang lain.
3. Pernahkah anda mengukur atau mengenalpasti bentuk dan jenis badan sendiri ?
Pilih Jawapan :
Penting : Pemilihan baju haruslah berdasarkan bentuk dan jenis badan. Saiz ? Cari saiz selepas anda sudah mengenalpasti bentuk dan jenis badan sendiri.
A. Bentuk badan ? Saya cari dulu baju apa yang saya suka, kemudian terus memilih saiz. Saya tak tahu pula kita kena beli mengikut bentuk badan.
B. Ya, saya sering memilih baju mengikut bentuk badan sendiri. Tak mahulah, beli fesyen terkini, tapi tetap serlahkan bahagian badan yang bermasalah. Contoh, kalau saya besar di bahagian perut, takkan nak pakai peplum lagi. Itu bukan tutup kekurangan, tapi buat orang pandang lagi di bahagian situ , adalah!
C. Saya tak mengikut rules dalam fesyen. Saya pakai apa yang saya suka.
Padanan tudung dengan baju raya
Padanan tudung : Jika tudung berbunga, warna baju haruslah dipilih berdasarkan salah satu warna paling kecil di dalam tudung tersebut. Lakukan sebaliknya jika warna tudung berona polos. Baru dilihat ada keharmonian di dalam sesuatu penggayaan..Perunding Imej Emi Idura
4. Warna membangkitkan emosi, mempengaruhi mood dan perasaan si pemakai juga mereka yang melihat – baik secara langsung dan tidak langsung. Warna juga mampu menyerlahkan penampilan seseorang individu , malah boleh menenggelamkannya jika tidak bijak menyuaipadan.
Nota :
– Pemilihan warna yang tepat mampu membuatkan anda jauh lebih muda dari usia sebenar. Dan saya tidak sebut tentang harga dan jenama ya!
– Pemilihan warna yang tepat, membantu anda nampak sangat ceria , wajah lebih putih berseri di dalam gambar potret raya!
– Pemilihan warna yang kurang tepat, lebih-lebih satu keluarga menggayakannya, membuatkan potret raya nampak boring, muka seakan pucat dan tidak menceriakan.
– Wajah pula lebih kusam, gelap. Dari jauh, hanya nampak warna baju dahulu yang timbul, si pemakainya tenggelam di sebaliknya.
Bagaimana anda memilih warna baju raya ? Pernahkah terfikir untuk memilih warna terbaik dan menepati kesesuaian setiap ahli keluarga?
Pilih Jawapan :
A. Saya pilih warna yang belum pernah digayakan sebelum ini. Tempah atau beli saja RTW . Tak kisah , yang penting kami sedondon.
B. Hmm, pernah terfikir juga. Kadangkala, bila pilih sesuatu warna tu, nampak cantik ketika dipamerkan. Tapi bila kami sekeluarga pakai, bergambar raya, aduhai…tak cantik pula. Ada strategi ya, Puan?
C. Saya suka kalau nampak outstanding dari yang lain. Tak kisah sesuai atau tidak. Asalkan baju designer terkenal, i’m happy.
Nah, jawapan anda ?
Jika ianya lebih cenderung kepada A
You need help! Pemilihan baju raya bukan hanya berkisar tentang fesyen dan trend terkini. Warna, bentuk dan jenis badan, personaliti gaya, bajet vs kos setiap penggunaan, jenis kitaran fesyen, ini antara ilmu yang perlu anda dalami.
Jika ianya lebih cenderung kepada B
Anda mempunyai sedikit ilmu tentang penggayaan. Seorang individu yang tidak terlalu obses dengan trend semasa, tapi tahu apa yang terbaikuntuk diri dan keluarganya.
Jika ianya lebih cenderung kepada C
Wow! Yang pasti anda tidak suka mengikut peraturan. Kebanyakkan waktu, mereka ini tergolong dalam individu berpersonaliti gaya dramatik dan kreatif. Mereka inginkan perhatian , dan tidak kisah tentang apa yang orang kata tentang dirinya.
Jom!
Nak tahu lebih lanjut? Jangan lupa LIKE, LOVE, SHARE video ni , di mana saya kongsikan sedikit tips pemilihan baju raya , di Assalamulaikum TV Al Hijrah , pada Rabu 6hb Jun yang lalu..

Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), Personal Branding Strategist (CPBS-USA), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan personaliti TV yang sentiasa mendapat jemputan bagi memeriahkan program seperti TV Al Hijrah Assalamualaikum #Lifestyle malah pernah menjadi hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1 pada tahun 2017 yang lalu.
Untuk sebarang konsultasi mengenai
  1. Imej peribadi anda,
  2. Pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan Imej, Etiket juga Grooming di Pejabat, Institusi Pengajian, Persatuan atau, mungkinkah anda…
  3. Berimpian untuk menjadi sebahagian daripada team Perunding Imej dan Warna Profesional seperti kami , sila hubungi Puan Emi Idura di talian +012-9023625 atau emel top2toestyliesta@gmail.com hari ini !

    pensijilan-ttt-pic

Datin Seri Rosmah serba merah di SPRM

34445066_10156566564534873_3197455864558518272_n

Datin Seri Rosmah Mansor tiba di perkarangan pejabat SPRM pagi ini dengan berselendang merah dan berbaju biru hangat musim Spring..

Selendang di kepala MERAH
Shawl di tangan MERAH
Handbag Versace MERAH
Kasut MERAH

Pendapat saya, ia satu pilihan yang kurang tepat terutamanya apabila beliau perlu menghadapi saat-saat sukar ketika menjawab pertanyaan pegawai nanti.(Almaklum, namapun ‘dipanggil’ bukan ‘dijemput’ SPRM…ia adalah 2 situasi yang berbeza. Mesej yang perlu disampaikan juga berbeza.)

MERAH, lambang kekuatan, kemegahan, kuasa.
Tetapi jika salah digunakan atau digayakan di tempat-tempat tertentu, boleh membawa ‘bencana’ kepada diri sendiri.

MERAH, mampu menjejaskan mood, tingkah laku juga tahap stress seseorang. Secara psikologinya , ia mampu meningkatkan kadar pernafasan dan tekanan darah , oleh kerana itu, muka kita cepat menjadi merah apabila dalam keadaan malu atau marah.

MERAH, walaupun menurut kajian oleh ahli psikologi , Andrew J. Elliot dari University of Rochester , New York, Amerika Syarikat pada tahun 2014 – kaum lelaki dikatakan gemar memandang WANITA berpakaian warna ini, kerana mereka dianggap lebih menarik juga mengghairahkan, tetapi saya pasti itu tidak berlaku di pejabat SPRM pagi ini …

MERAH, secara negatifnya pula , ia bermaksud kemarahan, bersifat ingin menguasai, tidak mudah bertolak ansur, keras kepala, ganas, kejam.Dikelilingi oleh terlalu banyak warna

MERAH juga boleh membuatkan sesuatu ruang (bilik), si pemakai atau orang di sekelilingnya berasa panas, gelisah akhirnya cepat marah.

Warna bukan sekadar hiasan.
Warna memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan.

Pilihla warna yang tepat berdasarkan situasi dan mesej yang anda ingin sampaikan.Kalau nak tunjuk kuasa, biarlah ia ‘bertempat’…

Topik ini pernah saya kongsikan di Utusan Malaysia 2 tahun yang lalu, dan boleh dibaca di sini.


Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), Personal Branding Strategist (CPBS-USA), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan personaliti TV yang sentiasa mendapat jemputan bagi memeriahkan program seperti TV Al Hijrah Assalamualaikum #Lifestyle malah pernah menjadi hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1 pada tahun 2017 yang lalu.

Untuk sebarang konsultasi mengenai

  1. Imej peribadi anda,
  2. Pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan Imej, Etiket juga Grooming di Pejabat, Institusi Pengajian, Persatuan atau, mungkinkah anda…
  3. Berimpian untuk menjadi sebahagian daripada team Perunding Imej dan Warna Profesional seperti kami , sila hubungi Puan Emi Idura di talian +012-9023625 atau emel top2toestyliesta@gmail.com hari ini !

pensijilan-ttt-pic

Impak PRU14 : Persepsi adalah Realiti!

Secara peribadinya, saya berpendapat – kerana kurangnya pendedahan juga program kesedaran  (awareness program) menyeluruh daripada pihak kumpulan Perunding Imej (yang bertauliah) di Malaysia ini untuk menyebarkan dan berkongsi ilmu kepada semua tentang pentingnya penjagaan dan pengurusan imej peribadi , Pra dan Pasca PRU14 (2018), telah memperlihatkan ramai individu, rakan-rakan dan kenalan di media sosial menyerlahkan ‘true color’ atau keperibadian mereka sebenar (tanpa disedari).

Kerana terlalu obses dalam memperjuangkan parti masing-masing , secara tidak langsung ia telah mencemarkan imej peribadi mereka di dalam diam dan memberikan impak gambaran yang negatif untuk satu jangka masa panjang jika mereka tidak berbuat sesuatu atau bertindak dengan pantas untuk memperbetulkannya.

Obses yang saya maksudkan di sini, antaranya mereka terlupa bahawa status yang dimuatnaik atau ketika menjawab status orang lain – cara penulisan , gaya bahasa, intonasi, penggunaan bahasa kasar, huruf besar seakan sedang marah atau menekankan sesuatu isu – kadangkalanya mencerminkan emosi penulis ketika itu dan tahap EQ mereka sebagai individu.

Ramai berpendapat, menjaga imej hanya untuk mereka, individu yang berjaya dan bekerjaya. Seperti golongan profesional, artis, ahli politik, mahupun khas buat mereka ingin glamour dan yang berkemampuan. Ada juga yang berpandangan , menjaga imej ini hanya untuk wanita, kerana ia lebih cenderung kepada bab kecantikan dan penjagaan diri (grooming).

Jawapan saya? Menjaga imej peribadi adalah tanggungjawab setiap individu.

Ya, setiap individu tanpa mengenal jantina, umur, pencapaian akademik, kedudukan kewangan peribadi, cabaran bentuk badan , gaya hidup , jawatan hari ini mahupun industri tanpa berfokuskan kepada satu kumpulan sahaja.

Menariknya, ketika dalam perjalanan pulang daripada mengendalikan program Kecemerlangan Imej dan Etiket di Desaru, Johor bergegas ke Lapangan Terbang Senai Johor Bharu, untuk pulang ke Kuala Lumpur baru baru ini – saya menerima mesej Whatsapp dan panggilan daripada seorang wartawan MStar Online (BM portal) yang bersungguh ingin mendapatkan pandangan peribadi saya tentang penampilan calon pilihanraya kali ini, dan bagaimana ia boleh mempengaruhi jumlah undi mereka nanti. 

Screen Shot 2018-05-14 at 5.01.14 PM

Sejujurnya, saya cuba menolak permintaan wartawan tersebut untuk ditemubual, kerana secara peribadi agak kurang selesa untuk mencampuradukkan isu politik di dalam kerjaya dan perniagaan yang saya jalankan. Tetapi kerana saya hargai panggilan wartawan tersebut, dan kesanggupan beliau untuk menunggu jawapan penuh saya kepada lebih 6 soalan yang diberi walaupun sehingga saya pulang ke Kuala Lumpur dan hanya menjawab keesokkan harinya…

Antara soalan-soalan yang diajukan (tetapi tidak disiarkan sepenuhnya) …

1. Any tips untuk calon-calon yang akan pergi berkempen? Adakah penampilan juga antara faktor boleh menyumbang undi kepada calon?

Jawapan : 

Imej merupakan cerminan diri dan cara penampilan kita hari ini sebenarnya,  menyampaikan mesej tertentu, apa yang kita fikir, rasa , bagaimana kita bertindak dan juga tingkah laku kita ketika itu. Ia menyumbang sebanyak 55 peratus daripada sejumlah keseluruhan imej peribadi seseorang , selain tingkah laku dan etiket 38 peratus dan selebihnya cara mereka berkomunasi – 7 peratus (baik secara lisan , mahupun bukan lisan).

Benar, penampilan boleh menyumbang undi kepada calon tetapi ia juga bergantung kepada situasi. Kerana tanggapan pertama seseorang individu terhadap individu yang lain berlaku dalam sesingkat 30 saat yang pertama. Dalam sesingkat ini, persepsi, pandangan, penilaian terbentuk dalam mesej dan gambaran yang positif mahupun negatif – baik ataupun sebaliknya.

Tetapi jika pertemuan itu bukanlah kali pertama buat mereka, maka persepsi , penilaian dari pengalaman lalu atau semasa akan mengatasi segala-galanya. Kerana persepsi bukan sahaja berdasarkan visual penampilan (melihat), tetapi apa yang mereka dengar (dan baca) juga sentuhan deria yang lain (seperti bau, rasa, sentuhan).

 

2. Contoh calon muda masuk kampung, apa pakaian yang perlu mereka guna? Jenis macam mana dan warna apa yang sesuai?

Jawapan : 

Sebagai calon muda dan pertama kali masuk ke kawasan kampung, apa yang mereka perlukan adalah kepercayaan dan keyakinan orang ramai, selain dihormati. Mereka ini harus dilihat sebagai seorang yang mudah didekati , peramah, boleh dipercayai tetapi masih mengekalkan kredibiliti sebagai seorang calon.

Saya mencadangkan agar mereka elak dari menggunakan pakaian berjenama mahal yang berlogo mahal (baju, kasut, beg tangan , tudung, jam tangan , cermin mata, tali pinggang, topi ) termasuk kenderaan yang digunakan – kerana persepsi negatif orang ramai mudah terbentuk berdasarkan apa yang mereka lihat.

Mereka tidak mahu atau perlukan calon yang ‘over’ menunjuk-nunjukkan kemewahan, sedangkan mereka hidup kadangkalanya ada juga yang kais pagi makan pagi. Ciri seorang calon yang peramah, mudah didekati, eloklah dipilih daripada warna yang sedikit cerah dan lembut, mengekalkan kekemasan baju. Kredibiliti boleh dilihat berdasarkan jenis fabrik yang lebih berstruktur berbanding kain yang lembut (beralun).

Screen Shot 2018-05-14 at 6.03.12 PM.png

3. Jika kita tengok pada hari ini, ramai ahli politik tidak begitu menitik beratkan penampilan / imej. Pada pendapat Puan , siapa ahli politik yang boleh dijadikan panduan dari segi penampilan / imej untuk yang lain. Contoh YB KJ.

Jawapan Perunding Imej Emi Idura :

Saya sukakan kedua-dua YB KJ dan YB Syed Saddiq, selaku Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia. 

Mereka mempunyai personaliti yang berbeza, unik dan patut menjadi contoh kepada belia . Yang menjadikan mereka unik adalah kerana personaliti gaya peribadi yang ditonjolkan. Kedua-duanya menyampaikan mesej individu yang berkeyakinan , wibawa, boleh dipercayai, profesional .

YB KJ juga dilihat bijak bermain dengan pilihan warna dan aksesori yang menunjukkan beliau tidak begitu serius (menggambarkan perwatakan peramah) dan selesa dengan personaliti gayanya yang agak klasik dan sedikit romantik ini. 

Pun begitu, tidak kurang juga dengan YB Syed Saddiq, dengan kelebihan kepetahan beliau berbicara (ditambah dengan pengalaman sebagai Juara Debat Asia), gaya penampilan yang penuh karisma, ia merupakan plus-point buat anak muda ini untuk mendapat tempat di hati pengundi. 

4. Kita tengok calon tua tidak begitu menitikberatkan soal penampilan, apa pendapat Ms.Emi ? Ada tip tak supaya mereka berani tampil dengan imej yang lebih fresh?

Jawapan Perunding Imej Emi Idura :

Well, saya tidak menyalahkan mereka seratus peratus dalam hal ini.

Kebanyakkan mereka di bawah kategori generasi baby boomers, tidak merasakan akan kepentingan mempunyai penampilan yang baik. 

Sebab itu jugalah kehadiran dan kewujudan kami sebagai Perunding Imej (yang bertauliah) adalah untuk memberikan sebaik mungkin kesedaran kepada semua golongan tentang kepentingan akan penjagaan dan pengurusan imej peribadi. Ini kerana imej itu sendiri akan membantu kepada kejayaan individu baik secara peribadi mahupun profesional.

Menjaga imej tidak semestinya seseorang itu harus obses dengan trend semasa, label mahupun jenama. Apa yang penting adalah, tampil dengan imej yang sesuai dengan personaliti gaya peribadi, bajet, bentuk badan badan masing-masing, dan terutamanya mesej (berpakaian) yang ingin disampaikan.

Elakkan dari pemakaian yang nampak selekeh, jaket yang besar dan tidak kemas, jauhi penggunaan warna merah yang keterlaluan di dalam gaya, aksesori berjenama mewah dan mahal.

Tanya diri sendiri ,

Mahukah saya dilihat sebagai individu yang penuh berkeyakinan, boleh dipercayai, mempunyai kredibiliti dan penuh karisma?

Atau,

Kerana saya seorang calon (parti), penampilan itu tidak penting, cukup sahaja dengan personaliti gaya hari ini yang menunjukkan saya seorang yang rileks, santai dan selesa ? Juga, saya seorang yang berpangkat tinggi dan mempunyai gelaran, pasti orang ramai akan hormat kepada saya secara automatik. 

Jika pilihan kedua adalah jawapannya, maka calon ini memerlukan khidmat seorang Perunding Imej (juga Personal Branding Strategist)  untuk membantu. 

5. Selain jaga imej dan penampilan  – apa yang perlu ada pada dalam diri setiap calon?

Jawapan Perunding Imej Emi Idura :

Perlu saya tekankan di sini – penampilan itu sendiri adalah sebahagian besar daripada imej seseorang individu. Ia merangkumi sebanyak 55% daripada sejumlah besar keseluruhan imej kita. 

Cara kita berpenampilan , bagaimana tingkah laku (termasuk etiket) dan cara kita berkomunikasi memainkan peranan yang sangat besar dalam membina imej peribadi yang baik, berkeyakinan , berkarisma dan dihormati. 

Pun begitu , jangan dilupa bahawa ..

Penggunaan bahasa badan yang betul, intonasi suara dan pilihan ayat juga perkataan yang dipilih ketika bertemu orang ramai nanti akan tetap DINILAI. Kenyataan saya ini juga adalah berdasarkan sebuah kajian yang djalankan oleh Prof. Dr Albert Mehrabian, seorang Professor Emeritus of Psychology, UCLA , Amerika Syarikat. Kajian berkenaan ‘Komukasi Efektif’ itu turut menguatkan lagi fakta bahawa imej kita hari ini dinilai berdasarkan ketiga-tiga elemen penting ini, iaitu penampilan (visual), tingkah laku (termasuk cara kita menjaga etiket) juga cara kita berkomunikasi (secara lisan mahupun bukan lisan seperti penggunaan bahasa tubuh).

6. Selain penampilan atau fesyen, penting tak politician ini mempunyai trademark mereka masing-masing. Seperti, Datuk Seri Dr Wan Azizah dengan kipasnya, YB KJ dengan stokin pink, dan YB Nurul Izzah dengan tudung bawalnya?

Jawapan Perunding Imej Emi Idura :

Trademark ini hanyalah satu plus-point  kepada calon, secara tidak langsung memberikan satu tanda untuk orang ramai mudah mengingati mereka – ya , jenama peribadi (personal brand).

Apa yang penting sekarang adalah kredibiliti mereka di mata pengundi, terutama di saat-saat minggu terakhir untuk membuang undi pada 9hb Mei 2018 nanti. 

Secara peribadi, saya berpendapat sudah agak terlambat untuk meningkatkan visual kredibiliti (dari segi penampilan) walaupun ia mungkin boleh membantu mereka untuk tampil lebih berkeyakinan sepanjang tempoh ini. 

Bak kata pepatah, First Impression Lasting Impression. 

Terutamanya jika tanggapan pertama (yang terdahulu) telah dicemari dengan pandangan dan penilaian yang negatif, agak sukar untuk mendapatkan lebih keyakinan, penghormatan, malah kepercayaan orang ramai untuk membina perasaan itu semula – Perunding Imej Emi Idura (UK)

Saya juga sangat berpegang dengan kata-kata pepatah ini..

“TRUST TAKES YEARS TO BUILD, SECONDS TO BREAK AND FOREVER TO REPAIR”

IMG_7498.jpg

“…..Sebab itulah kita semua rasa begitu sedih dengan apa yang berlaku. Namun sebagai parti yang mendokong prinsip demokrasi, kita terima keputusan rakyat dengan hati yang terbuka. Mungkin inilah memberi kita peluang untuk memperbaiki lagi apa sahaja kelemahan dan kekurangan yang perlu kita lakukan walaupun mungkin ini banyak berkisar kepada persepsi daripada realiti. 

Siapa yang menang dalam perang persepsi, dia mungkin dapat menguasai sokongan rakyat – Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucapan terakhir beliau sebelum meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Barisan Nasional dan Presiden UMNO. 

IMPAK PASCA PRU14 : YA, PERSEPSI ADALAH REALITI !

Dengan pendedahan kepada media sosial yang kini semuanya boleh didapati di hujung jari , orang ramai hari ini bukan sahaja dapat melihat, membaca , mendengar (apa yang mereka mahu (tahu) malah di sinilah pelbagai persepsi , pandangan, penilaian, hukuman juga kecaman terhadap seseorang mula terbentuk. Baik secara positif ataupun negatif. 

Jika apa yang mereka lihat, dengar , baca itu tidak selari dengan nilai peribadi (personal values) , prinsip hidup , fahaman juga pegangan agama – dikuatkan pula dengan pengalaman kehidupan lalu dan masakini, maka gambaran negatif mula bermain-main di minda mereka untuk satu jangkamasa yang lama. 

Persepsi inilah yang mengurangkan rasa percaya, perasaan hormat , keyakinan orang ramai sehinggalah ia boleh dibuktikan bahawa apa yang mereka gambarkan selama ini, pandangan, penilaian dan hukuman (judgement) adalah tidak benar sama sekali. 

Mungkin ada yang bertanya…                                                                                                                Puan Emi, apakah yang boleh saya ambil iktibar dan pelajari daripada pasca PRU14 kali ini? 

1. Ini Penting – Elakkan penyakit SS – ‘Syok Sendiri’ !

Saya tahu anda tersenyum. Bukan-bukan… saya tidak tujukan kepada mana-mana individu mahupun parti.

Ini REALITI. Apa yang terjadi adalah satu REALITI, bukan permainan atau perang persepsi. (sebagai seorang individu yang bijak, kita harus terima kenyataan dan cuba pelajari, perbaiki diri dan juga ‘dunia’ sekeliling kita agar menjadi lebih positif)

Disebabkan faktor inilah , kita bertanggungjawab terhadap siapa diri kita hari ini. Mungkin adakalanya sudah berbuih kita mengungkapkan perkataan IMEJ… ‘imej negara tercalar’, ‘imej seorang pemimpin’, ‘imej parti yang memerintah selama 60 tahun…’ dan sebagainya. Tetapi, apakah yang difahami oleh anda (sebagai pembaca) akan maksud IMEJ itu? Adakah ia sekadar perkataan yang dipilih ketika menerangkan sesuatu keadaan (yang telah dicemari? yang negatif ?) tanpa memikirkan impak imej kepada diri anda sendiri? Keluarga ? Karier ?

Bagaimana pula pandangan orang ramai (terhadap diri saya)? Dari dulu hingga kini – adakah ia positif atau negatif ?

Penyakit Syok Sendiri ini bukanlah sesuatu yang baru. Adapun tidak merbahaya buat kesihatan peribadi, tetapi sangat berisiko buat mereka yang ingin mempunyai imej yang baik (mahu dikenali, dihormati, disayangi, dipercayai, diyakini….).

2. Labur dalam penjenamaan imej peribadi – ibarat melabur akan kejayaan anda di masa hadapan!

Tagline ini saya reka , antara tahun-tahun pertama saya memulakan kerjaya di dalam industri perundingan imej ini. Ya sebaik pulang dari menghadiri kursus pensijilan dan akreditasi antarabangsa sebagai perunding imej di London Image Institute , United Kingdom – ya, lebih 5 tahun yang lalu.

Apa itu Personal Branding atau Penjenamaan Peribadi

Penjenamaan peribadi menjelaskan dan menyampaikan apa yang membuatkan anda berbeza, istimewa dan berharga (nilai tinggi). Memahami , mengenalpasti keunikkan sifat peribadi, kekuatan, kemahiran , nilai-nilai peribadi, semangat membara juga minat anda untuk lakukan sesuatu (passion) – lantas menggunakannya sebagai rujukan untuk membuat segala keputusan dalam urusan harian (peribadi , karier mahupun perniagaan) . Ini secara tidak langsung berjaya mengasingkan, membezakan anda daripada pesaing yang ada. 

Dalam erti kata lain, penjenamaan peribadi benar-benar jelas menyampaikan nilai janji anda yang unik yang anda ‘tawarkan’ kepada orang ramai, atau pelanggan (jika anda seorang usahawan).

Penjenamaan peribadi yang berjaya adalah kerana mereka AUTENTIK , bukan yang direka-reka atau dibuat-buat. Ia bermaksud, anda menggunakan nilai peribadi, semangat dan minat (passion) juga kekuatan peribadi untuk membezakan diri anda dengan yang lain, sambil menarik bakal majikan, pelanggan malah pelabur untuk mempercayai jenama anda dan apa jua yang ditawarkan (produk, perkhidmatan mahupun kemahiran). Jenama yang autentik ini jelas, konsisten dan berterusan dalam menyampaikan mesej mereka. 

Kaitan dengan penjenamaan imej peribadi (personal image branding)?

Sistem identiti jenama peribadi adalah perbendaharaan kata visual diambil dari komunikasi jenama  – iaitu identiti visual.

Bagi anda yang memiliki perniagaan, identiti visual ini meliputi keseluruhan alat tulis, bahan pemasaran, laman web termasuk platform media sosial , pembungkusan produk dan sebagainya. 

Manakala kita – sebagai individu yang sentiasa mengimpikan sebuah kejayaan , ingin mencapai visi , misi dan objektif peribadi dalam kehidupan – kita haruslah serius dalam menjaga dan menguruskan imej peribadi.  Ia merupakan cara yang paling efektif dan konsisten dalam mewujudkan kesan jenama peribadi yang tidak dapat dilupakan. 

Sebagaimana sebuah produk , perkhidmatan mahupun kemahiran dipakejkan – begitulah jua dengan jenama anda.

Imej dan reputasi anda (di mata orang ramai) – itulah jenama peribadi anda – Perunding Imej Emi Idura

Menggunakan elemen penampilan (pengurusan dan penjagaan diri, gaya peribadi), tingkah laku (etiket dan siviliti) , cara anda berkomunikasi (lisan dan bukan lisan), malah ‘penampilan di media sosial’ mampu memberikan impak yang sangat besar kepada keseluruhan imej anda hari ini. 

IMG_7787

3. Imej Peribadi – Jangan pandang ringan atau ambil mudah akan impak jangka masa panjang 

Jika ada yang masih beranggapan bahawa imej itu hanya untuk kaum wanita, perihal berkaitan kecantikan (grooming), golongan bekerjaya dan bekerja di pejabat , usahawan, ahli politik , selebriti atau fokus kepada industri fesyen sahaja..saya harap artikel ini sedikit sebanyak dapat mengubah persepsi anda itu.

Suka atau tidak, anda telahpun memiliki jenama peribadi (identiti) tersendiri. 

Tidak kira usia, latarbelakang akademik, pengalaman, profesion, industri , cabaran kewangan peribadi, bentuk badan… 

Dunia , dan masyarakat di sekeliling anda sentiasa melihat (lalu menggambarkan imej anda dalam minda mereka) dalam pelbagai bentuk dan meletakkan anda dalam kategori yang tertentu (mengikut pengalaman mereka yang lalu , masakini, juga pengetahuan sedia ada). 

Dari segi pandangan visual , iaitu apa yang anda gayakan, personaliti, bahasa dan gerak isyarat badan , tingkah laku – kehadiran anda di sisi mereka akan menjadi satu rujukan untuk menilai (baik, buruk – positif atau negatif) anda sebagai seorang individu. 

Tidak terkecuali, nilai rasional atau rational value dari segi pengalaman , kepakaran atau kemahiran, pengetahuan anda yang unik – ini semua kekuatan peribadi anda yang seharusnya menjadi sebab utama untuk anda lebih berdaya saing menggapai impian atau matlamat kehidupan. 

Mulakan penjenamaan imej peribadi anda hari ini, atau anda akan ketinggalan jauh di belakang… – Perunding Imej Emi Idura


Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), Personal Branding Strategist (CPBS-USA), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan personaliti TV yang sentiasa mendapat jemputan bagi memeriahkan program seperti TV Al Hijrah Assalamualaikum #Lifestyle malah pernah menjadi hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1 pada tahun 2017 yang lalu. 

Untuk sebarang konsultasi mengenai

  1. Imej peribadi anda,
  2. Pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan Imej, Etiket juga Grooming di Pejabat, Institusi Pengajian, Persatuan atau, mungkinkah anda…
  3. Berimpian untuk menjadi sebahagian daripada team Perunding Imej dan Warna Profesional seperti kami , sila hubungi Puan Emi Idura di talian +012-9023625 atau emel top2toestyliesta@gmail.com hari ini !

PENSIJILAN TTT PIC

 

 

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave

Tambah ketinggian tanpa pil ? 7 strategi bijak wanita petite (seperti Neelofa) boleh amalkan…

Melihat kepada kekecohan di media sosial , dengan rata-rata netizen mem’bawang’kan isu selebriti Neelofa mempromosikan suplemen peninggi badan beberapa hari yang lepas, terpanggil pula untuk saya membahaskan isu ini dengan lebih mendalam.

Adakah saya ingin memperbetulkan isu ini dan turut sama mengecam beliau? Oh tidak, tidak…. sudah tentu, tidak sama sekali !

Tanpa
pil tinggi-5.png

Rasanya elok sahaja isu seperti ini dijawab oleh mereka yang pakar , dan ternyata jawapan dari Dr Beni Rusani dan Dr Amalina Bakri sudah cukup membantu kita untuk menilai sejauh mana ubat peninggi ini mampu membantu tumbesaran dari segi ketinggian seseorang apabila mengamalkannya.

 

This slideshow requires JavaScript.

Sesuatu yang menarik perhatian saya tentang isu yang hangat diperkatakan semua (setelah Neelofa memuatnaik status beliau di Instagram) ini adalah, kewujudan pil sebegini membuktikan adanya permintaan di pasaran!

Sasaran pasaran ? Tentulah mereka yang di bawah kategori petite !

Seperti selebriti….Neelofa 1.57m | Elfira Loy 1.54m 

Di dalam industri fesyen dan pakaian, saiz petite adalah saiz pakaian standard yang direka untuk wanita yang rendah ukurannya, iaitu 160 cm (5 kaki 3 inci) ke bawah- menurut sumber Wikipedia mengenai ‘Saiz Petite’.

Tetapi menariknya – berapa ramai di antara kita hari ini , yang bersikap optimistik dan memilih jalan selamat dengan mempelajari ataupun mendalami ilmu yang mampu memberikan anda mesej WOW (tingginya!), tanpa mengambil sebarang pil?

Apa yang anda perlukan hanyalah keinginan untuk belajar sesuatu yang baru. Belajar dan praktikkannya secara konsisten!

7 Strategi Anda Boleh Praktikkan Hari Ini Juga

STRATEGI PERTAMA – VAMP KASUT 

Dikatakan strategi ‘no brainer’ – tidak disangkal lagi penggunaan kasut bertumit tinggi mampu memberikan visual ketinggian kepada si pemakainya.

Tetapi di sebalik pemilihan kasut bertumit , rekaan dan potongannya haruslah juga diambil kira. Apa yang saya cuba maksudkan di sini adalah, potongan ‘vamp’ kasut tersebut.

Mereka yang petite , saya sarankan agar memilih kasut bervamp rendah (low vamp) bagi memberikan ilusi , visual ketinggian. Sekiranya kasut bervamp tinggi menjadi pilihan, ia bukan sahaja ‘memotong’ badan anda kepada beberapa bahagian , sekaligus memberikan persepsi anda seorang yang rendah.

Kasut-2

STRATEGI KEDUA – MUNCUNG KASUT BERBENTUK TIRUS V (Pointy Toe)

Siapa sangka muncung kasut turut memainkan peranan, bukan? Nah..ini sesuatu yang mungkin anda boleh praktikkan sekarang juga (tanpa berlengah!)

Pilihan muncung kasut berbentuk tirus V dikatakan membantu memberi ilusi kaki yang lebih panjang dan secara tidak langsung memberi visual ketinggian berbanding muncung bersegi atau bulat.

STRATEGI KETIGA – WARNA KASUT

Bagi wanita Muslimah, lebih cantik jika warna kasut yang dipilih adalah warna yang terdekat dengan garis kelepet (hem lines) seluar atau skirt.

Sebaliknya, buat wanita bukan hijabi (memilih untuk tidak menutup bahagian bawah kaki, dari lutut ke pergelangan kaki)  boleh memilih warna nude – seakan warna kulit kaki bagi memberikan ilusi ketinggian secara tidak langsung.

Kasut-6.png

STRATEGI KEEMPAT – PILIHAN SKIM WARNA MONOKROMATIK 

Antara 7 skim warna yang ada, saya lebih gemar untuk menyarankan anda kepada pilihan skim warna monokromatik.

Ternyata skim warna ini antara yang favourites dan must-haves dalam setiap wardrobe si petite (termasuk saya!)

Pun begitu, ha… jangan sesekali confuse antara skim warna monokromatik dan akromatik ini. Walaupun ia ditandapagar (hashtags) begitu popular sekali di setiap platform media sosial , termasuk laman pengeluar fesyen terkenal Malaysia, ikon fesyen dan instafamous di sini – apa yang perlu anda tahu adalah…

Monokromatik BUKAN merujuk kepada warna-warna hitam, putih dan kelabu!

Mono = Satu , manakala Kromatik = Warna

Monokromatik bermaksud, satu warna tetapi berlainan tona (hasil campuran warna-warna putih, hitam juga kelabu iaitu campuran hitam dan putih itu tadi). Dapatkan jawapan perbezaan antara monokromatik dan akromatik di sini...

Elakkan Gaya Color Block – 

Wanita petite tidak disaran sama sekali menggayakan fesyen dengan pilihan ‘color block’. Ya, apa agaknya alasan di sebalik cadangan ini?

Gaya ‘color blocking’ ini , dengan pilihan warna yang pelbagai dan berlainan di setiap zon (bahagian badan), ia membuatkan ketinggian (visual) seseorang itu seakan lebih terbantut (rendah) dari biasa. Ia ibarat memotong setiap bahagian badan individu itu kepada beberapa peringkat.

STRATEGI KELIMA – PENGGUNAAN WOW FAKTOR ‘GARISAN’ DALAM REKAAN 

Ini juga antara strategi yang saya pasti – semua sedia maklum akan kesannya kepada individu yang menggayakan.

Garisan menegak, melintang dan menyerong menyampaikan mesej yang berbeza. Bagi si petite yang berimpian untuk nampak lebih tinggi, gunakan garisan menegak dengan skala yang sesuai dengan skala badan masing-masing.

Screen Shot 2018-04-28 at 6.33.30 PM.png

STRATEGI KEENAM – REKAAN HIGH WAISTED 

Antara rekaan fesyen yang mungkin anda boleh praktikkan , dengan bersyarat anda memiliki perkadaran atas badan yang panjang dan berkaki pendek (long torso,  short legs). Dengan pilihan rekaan high waisted, ia membantu perkadaran anda agar kelihatan lebih ideal , dengan visual bahagian kaki yang lebih panjang berbanding sebelumnya.

Pilihla high waisted skirt atau seluar dan padankan dengan strategi yang lain di atas!

STRATEGI KETUJUH – HELAH ‘POSE’ CARA INSTAFAMOUS

Jika anda gemar ber#ootd dan memuatnaiknya di status media sosial seperti instafamous, pastikan strategi terakhir ini memberikan anda sedikit idea untuk menghasilkan ‘pose’ gaya yang lebih menarik.

Antaranya

  1. Menyilang kaki ketika berdiri,
  2. Mengambil gambar ketika anda berjalan (atau sekadar pose seakan anda sedang berjalan),
  3. Posisi kamera diambil dari bawah bahagian badan
  4. Jaga postur badan!
  5. Pilihan kasut yang betul (Rujuk semula strategi kedua di atas)
  6. Pusingkan badan anda secara menyenget – Letakkan satu kaki di depan yang lain, arahkan kaki tersebut ke arah kamera, dan letakkan berat badan anda pada kaki belakang-sudut ini sesuai untuk membuat anda kelihatan lebih tinggi dan lebih langsing dalam foto. Sentiasa elakkan menghadap kamera secara berdepan.

Kasut-7.png



Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan personaliti TV yang sentiasa mendapat jemputan bagi memeriahkan program seperti TV Al Hijrah Assalamualaikum #Lifestyle malah pernah menjadi hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1 pada tahun 2017 yang lalu.

Untuk sebarang konsultasi mengenai

  1. Imej peribadi anda,
  2. Pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan Imej, Etiket juga Grooming di Pejabat, Institusi Pengajian, Persatuan atau, mungkinkah anda…
  3. Berimpian untuk menjadi sebahagian daripada team Perunding Imej dan Warna Profesional seperti kami , sila hubungi Puan Emi Idura di talian +012-9023625 atau emel top2toestyliesta@gmail.com hari ini !

PENSIJILAN TTT PIC

 

 

 

 

 

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave