Mengapa Mark Zuckerberg memilih ‘kredibiliti’ berbanding ‘keselesaan’? 

May your day be as bright as the flowers of May.png
Rata-rata saya melihat komen Perunding Imej Antarabangsa yang bertaraf Profesional dan Master dunia yang memuji tindakan CEO juga pengasas syarikat Facebook Mark Zuckerberg – ketika beliau dipanggil oleh Ahli Kongres UK bagi menjawab pertuduhan yang dikenakan ke atas firmanya baru-baru ini . Ianya berkaitan dengan kes pencerobohan data dilakukan oleh Cambridge Analytica yang melibatkan jutaan data pengguna laman media sosial itu.
Pujian itu tidak lain tidak bukan, bahawa beliau (Mark) bijak dalam menguruskan persepsi dan pandangan orang ramai dan tidak sesekali menjatuhkan kedudukan beliau dengan memakai jeans dan T-shirt , baju dan juga ‘pakaian seragam’ yang menjadi ‘trademark’ kebiasaannya itu.
Apa sebenarnya yang saya cuba maksudkan?
Cara berpakaian merupakan sebahagian daripada imej – iaitu personaliti gaya seseorang , juga ia menggambarkan identiti jenama yang ingin ditonjolkan. Ya , jenama  peribadi.
Siapa anda hari ini, dan apa yang membezakan anda dengan yang lain.  Ia memberikan maksud dan mesej berbeza bergantung bagaimana anda cuba sampaikannya . Dalam konteks ini, kita merujuk kepada visual penampilan.
Pemilihan baju seperti T-Shirt dan jeans hanya memberikan mesej – jenis pilihan pakaian kasual (dalam pengertian industri perundingan imej standard antarabangsa ia bermaksud ‘dressing down’).
Dressing down ini secara automatiknya membuatkan si pemakainya kelihatan agak relaks, terbuka, peramah, ya memang mereka mudah didekati, tetapi dari segi kedudukan dalam aras autoriti – TIADA. Lebih tepat lagi, ia bukan dalam kategori pakaian rasmi atau formal.
Relaks = Kasual = Tiada Autoriti
Nahh, jangan cepat melatah!🤦🏻‍♀️ (Baca dulu ulasan saya di bawah …)
Ia juga bergantung kepada situasi –
Mark , umum sedia maklum seorang individu yang sangat berpengaruh, terkenal, antara yang ke-7 terkaya di dunia malah dikatakan net worthnya adalah US$62.2 bilion setakat Mac tahun 2018 ini sahaja.
Mereka yang SUDAH MEMPUNYAI JENAMA dan DIKENALI RAMAI seperti beliau , tidak perlu berusaha bersungguh-sungguh dalam menempatkan diri beliau di dalam industri mahupun mengviralkan diri semata-mata untuk mendapatkan followers atau dikenali ramai.
Persoalannya, mengapa beliau memilih berpakaian secara formal dengan bersut lengkap ketika menghadirkan diri memberi keterangan di hadapan Ahli Parlimen UK beberapa bulan yang lalu? Sedangkan , bagi seseorang yang ternama dan sudah ‘selesa’ dengan kedudukan dan kejayaannya hari ini , boleh sahaja memilih dan tampil sepertimana beliau dikenali.  T-shirt kelabu dan berseluar jeans.
Ya, saya pasti anda akan menjawab – tujuannya bagi menghormati kod etika pemakaian majlis.
Okay, benar ! Ia adalah etiket pemakaian yang perlu kita ikuti dan patuhi ketika menghadiri mana-mana majlis – di mana sebagai seorang individu yang  bertimbang rasa dan menghormati antara satu sama lain atau tuan rumah sendiri – kita haruslah sentiasa peka dengan kod etika pemakaian yang mungkin telah ditetapkan oleh pihak yang menjemput atau mengikut jenis formaliti majlis.
Berdasarkan skala kod pemakaian ke pejabat yang dikeluarkan oleh Perunding Imej bertaraf Profesional dan Master dunia, malah disahkan pula oleh Institut Latihan Imej dan Ujian Antarabangsa Kanada , ada 4 peringkat pemakaian atau jenis pemakaian kesemuanya yang menyampaikan mesej berbeza (pertama kepada pemakainya, dan kedua kepada orang ramai yang melihatnya).
Ia secara tidak langsung mempengaruhi cara si pemakainya berfikir, rasa, bertindak juga tingkah laku. Kemudian bagaimana pula orang ramai bertindak balas terhadap respons pemakainya itu tadi.
Jenis Pakaian ke Pejabat (mengikut industri standard Perundingan Imej)
Dari gaya kasual , Mark memilih kredibiliti sebagai mesej penampilan beliau…
Berdasarkan situasi, majlis juga audiens yang bakal dihadapinya, Mark Zuckerberg telah memilih untuk tampil penuh kredibiliti berbanding keselesaan (bergaya santai kasual). Lihat bagaimana beliau bijak menggunakan mesej berpakaian untuk menyampaikan apa yang beliau rasa, fikir pada saat dan ketika itu. Dari paras 1 , beliau memilih untuk tampil lebih berwibawa dengan memilih kategori pemakaian di paras 4.
Sesuatu yang menarik tentang pilihan Mark untuk bersut lengkap (dengan bertali leher) pada hari tersebut , turut dimuatnaik di dalam status Facebook beliau sendiri…
Mark Zuckerberg memilih untuk memakai tali leher setiap hari pada tahun 2009 yang lalu. Persoalannya…apakah yang beliau cuba sampaikan ? Ya! Beliau serius dan mempunyai kredibiliti (mahu dihormati dan diyakini di dalam bidang yang diceburinya!)
……’I started doing these challenges in 2009. That first year the economy was in a deep recession and Facebook was not yet profitable. We needed to get serious about making sure Facebook had a sustainable business model. It was a serious year, and I wore tie every day as a reminder’
Today feels a lot like that first year. The world feels anxious and divided, and Facebook has a lot of work to do — whether it’s protecting our community from abuse and hate, defending against interference by nation states, or making sure that time spent on Facebook is time well spent. 
Secara peribadi, saya merasakan Mark harus dipuji kerana bijak menggunakan ‘mesej berpakaian’ sebagai alat untuk menggambarkan betapa seriusnya beliau dalam memastikan perniagaan Facebooknya mempunyai model perniagaan yang mampan walaupun ketika zaman ekonomi meleset ketika itu (2009). Memakai tali leher sepanjang tahun sebagai satu simbol kesungguhan atau keseriusan , sehingga beliau menamakannya sebagai “Wore a Tie for a whole year” , iaitu antara peristiwa penting yang pernah berlaku dalam sejarah hidupnya.
Dan melalui status yang dimuatnaik , beliau merasakan amat perlu untuk mengekalkan dan mengulangi mesej tersebut tahun ini.  Cabaran peribadi 2018 – fokus dalam memperbetulkan isu yang melanda.

After the start of the recession in 2008, I wanted to signal to everyone at Facebook that this was a serious year for us. Great companies thrive by investing more heavily while everyone else is cutting back during a recession. But great companies also make sure they’re financially strong and sustainable. My tie was the symbol of how serious and important a year this was, and I wore it every day to show this.

Kesimpulannya…
Mengenalpasti mesej berpakaian sangat penting kerana ia menyampaikan apa yang kita fikir, rasa, mood juga emosi ketika itu – lantas membentuk satu cerminan kepada orang ramai dan membuatkan mereka menilai, memberi pandangan juga persepsi yang berbeza. Adakalanya positif, dan tidak kurang negatif.
Sebagai seorang Perunding Imej yang bertauliah , mengenalpasti 4 peringkat pemakaian (levels of business dressing) , elemen dan mesej di setiap peringkat ini sangatlah penting. Elemen yang menyentuh tentang tahap autoriti bagi setiap pewarnaan, jenis baju , rekaan, jahitan, jenis fabrik yang sangat berkaitan dengan pekerjaan dan industri si pemakai.
Atas sebab itu jugalah, bimbingan imej peribadi (personal image coaching) mahupun program latihan dalaman Korporat (corporate in-house training), akan diberi penekanan tentang mesej berpenampilan yang berdasarkan 4 peringkat atau paras pemakaian ke pejabat. Jangan tersilap, strategi ini juga boleh diaplikasikan buat mereka yang tidak bekerja di pejabat tetapi masih perlu berurusan dengan orang ramai dan ingin mendapatkan lebih keyakinan, kepercayaan, penghormatan dari mereka sekeliling. Transformasi imej secara menyeluruh perlu dilihat secara holistik, dari dalaman kepada luaran dan memerlukan lebih dari strategi A, B, C dan D. Ya, bukan hanya pada personaliti gaya, bentuk badan , pewarnaan peribadi dan modul berkonsepkan grooming semata-mata.
(Nota kecil : Pastikan program latihan anda mendapat ROI atau pulangan pelaburan yang berbaloi dengan nilai tambah yang ditawarkan – bertepatan dengan kos konsultasi fi yang dikenakan).
Key takeaways …
Sebagaimana kita membuat keputusan setiap hari , iaitu dalam urusan pembelian produk (contohnya), seringkali kita melihat dan membuat perbandingan dari segi ‘presentation’ iaitu cara pembungkusan , pewarnaan , mesej penulisan juga fontnya , bahan yang digunakan dan tentunya kualiti produk itu sendiri –  bolehkah ia dipercayai , diyakini dan mendapat ‘pengesahan’ dari orang ramai. Setiap produk ini tentunya mewakili syarikat dan juga pengasasnya secara tidak langsung.
Mesej pengisiannya harus positif , baik secara dalaman dan luaran. Begitu jugalah dengan anda. Dan Mark Zuckerberg, di dalam hal ini, tentunya tidak terkecuali! Sekilas pandang, iaitu dari sesingkat 7 saat tanggapan pertama, visual penampilan akan dinilai terlebih dahulu (selain bahasa badan).  Seperti produk yang dipamer di rak-rak jualan, persepsi positif atau negatif sudahpun terbentuk di minda seseorang samaada untuk terus mendekati atau menjauhi anda. Menjadi kawan, atau lawan.
VISUAL KREDIBILITI = FORMAL = AUTORITI TINGGI
Konsistensi adalah kunci utama di sini. Mesej untuk lebih diyakini, dihormati, dipercayai terletak di tangan anda. Dalam apa juga keadaan, waktu dan majlis, saya memilih kredibiliti dahulu, dan keselesaan yang kedua. Ia sesuai dengan mesej yang ingin saya sampaikan sebagai seorang perunding imej yang berpegang kepada nilai-nilai – Profesionalisme, Integriti,Kredibiliti, Kecemerlangan, dan Boleh dipercayai.
Anda, bagaimana??

Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), Personal Branding Strategist (CPBS-USA), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan personaliti TV yang sentiasa mendapat jemputan bagi memeriahkan program seperti TV Al Hijrah Assalamualaikum #Lifestyle malah pernah menjadi hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1 pada tahun 2017 yang lalu.
Untuk sebarang konsultasi mengenai
  1. Imej peribadi anda,
  2. Pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan Imej, Etiket juga Grooming di Pejabat, Institusi Pengajian, Persatuan atau, mungkinkah anda…
  3. Berimpian untuk menjadi sebahagian daripada team Perunding Imej dan Warna Profesional seperti kami , sila hubungi Puan Emi Idura di talian +012-9023625 atau emel top2toestyliesta@gmail.com hari ini !

pensijilan-ttt-pic

Apa yang perlu anda tahu bila memilih baju raya!

APA YANG ANDA PERLU TAHU BILA MEMILIH BAJU RAYA!
Soalan saya mudah,
1. Anda membeli kerana fesyen dan trend terkini , atau kerana ia sesuai dengan bajet dan personaliti anda secara peribadi ?
Pilih Jawapan : 
A. Obses dengan fesyen terkini
B. Kesesuaian bajet dan personaliti
C. Tak kisah pun, saya ada banyak duit nak spend. Saya beli sebab saya suka.
IMG_7955
Ruffle di tangan, elakkan bagi mereka yang badannya berbentuk epal
2. Pernahkah anda terfikir atau tertanya-tanya bahawa fesyen yang dipilih itu mampu digayakan sehingga tahun depan (sekurang-kurangnya) ? 
Pilih Jawapan :
A. Tak pernah terfikir, yang penting saya beli trend terkini
B. Penting tu! Kebiasaannya baju yang dibeli adalah antara rekaan klasik tetapi diubah mengikut trend terkini. Saya juga pastikan walaupun untuk 2-3 tahun akan datang, saya masih tak malu menggayakannya.
C. Nama lagi fesyen. Saya suka menggayakan apa yang dikatakan fesyen in-trend. Haute couture , saya tak beli RTW (ready-to-wear). Tahun depan saya beli koleksi yang lain.
3. Pernahkah anda mengukur atau mengenalpasti bentuk dan jenis badan sendiri ?
Pilih Jawapan :
Penting : Pemilihan baju haruslah berdasarkan bentuk dan jenis badan. Saiz ? Cari saiz selepas anda sudah mengenalpasti bentuk dan jenis badan sendiri.
A. Bentuk badan ? Saya cari dulu baju apa yang saya suka, kemudian terus memilih saiz. Saya tak tahu pula kita kena beli mengikut bentuk badan.
B. Ya, saya sering memilih baju mengikut bentuk badan sendiri. Tak mahulah, beli fesyen terkini, tapi tetap serlahkan bahagian badan yang bermasalah. Contoh, kalau saya besar di bahagian perut, takkan nak pakai peplum lagi. Itu bukan tutup kekurangan, tapi buat orang pandang lagi di bahagian situ , adalah!
C. Saya tak mengikut rules dalam fesyen. Saya pakai apa yang saya suka.
Padanan tudung dengan baju raya
Padanan tudung : Jika tudung berbunga, warna baju haruslah dipilih berdasarkan salah satu warna paling kecil di dalam tudung tersebut. Lakukan sebaliknya jika warna tudung berona polos. Baru dilihat ada keharmonian di dalam sesuatu penggayaan..Perunding Imej Emi Idura
4. Warna membangkitkan emosi, mempengaruhi mood dan perasaan si pemakai juga mereka yang melihat – baik secara langsung dan tidak langsung. Warna juga mampu menyerlahkan penampilan seseorang individu , malah boleh menenggelamkannya jika tidak bijak menyuaipadan.
Nota :
– Pemilihan warna yang tepat mampu membuatkan anda jauh lebih muda dari usia sebenar. Dan saya tidak sebut tentang harga dan jenama ya!
– Pemilihan warna yang tepat, membantu anda nampak sangat ceria , wajah lebih putih berseri di dalam gambar potret raya!
– Pemilihan warna yang kurang tepat, lebih-lebih satu keluarga menggayakannya, membuatkan potret raya nampak boring, muka seakan pucat dan tidak menceriakan.
– Wajah pula lebih kusam, gelap. Dari jauh, hanya nampak warna baju dahulu yang timbul, si pemakainya tenggelam di sebaliknya.
Bagaimana anda memilih warna baju raya ? Pernahkah terfikir untuk memilih warna terbaik dan menepati kesesuaian setiap ahli keluarga?
Pilih Jawapan :
A. Saya pilih warna yang belum pernah digayakan sebelum ini. Tempah atau beli saja RTW . Tak kisah , yang penting kami sedondon.
B. Hmm, pernah terfikir juga. Kadangkala, bila pilih sesuatu warna tu, nampak cantik ketika dipamerkan. Tapi bila kami sekeluarga pakai, bergambar raya, aduhai…tak cantik pula. Ada strategi ya, Puan?
C. Saya suka kalau nampak outstanding dari yang lain. Tak kisah sesuai atau tidak. Asalkan baju designer terkenal, i’m happy.
Nah, jawapan anda ?
Jika ianya lebih cenderung kepada A
You need help! Pemilihan baju raya bukan hanya berkisar tentang fesyen dan trend terkini. Warna, bentuk dan jenis badan, personaliti gaya, bajet vs kos setiap penggunaan, jenis kitaran fesyen, ini antara ilmu yang perlu anda dalami.
Jika ianya lebih cenderung kepada B
Anda mempunyai sedikit ilmu tentang penggayaan. Seorang individu yang tidak terlalu obses dengan trend semasa, tapi tahu apa yang terbaikuntuk diri dan keluarganya.
Jika ianya lebih cenderung kepada C
Wow! Yang pasti anda tidak suka mengikut peraturan. Kebanyakkan waktu, mereka ini tergolong dalam individu berpersonaliti gaya dramatik dan kreatif. Mereka inginkan perhatian , dan tidak kisah tentang apa yang orang kata tentang dirinya.
Jom!
Nak tahu lebih lanjut? Jangan lupa LIKE, LOVE, SHARE video ni , di mana saya kongsikan sedikit tips pemilihan baju raya , di Assalamulaikum TV Al Hijrah , pada Rabu 6hb Jun yang lalu..

Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), Personal Branding Strategist (CPBS-USA), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan personaliti TV yang sentiasa mendapat jemputan bagi memeriahkan program seperti TV Al Hijrah Assalamualaikum #Lifestyle malah pernah menjadi hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1 pada tahun 2017 yang lalu.
Untuk sebarang konsultasi mengenai
  1. Imej peribadi anda,
  2. Pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan Imej, Etiket juga Grooming di Pejabat, Institusi Pengajian, Persatuan atau, mungkinkah anda…
  3. Berimpian untuk menjadi sebahagian daripada team Perunding Imej dan Warna Profesional seperti kami , sila hubungi Puan Emi Idura di talian +012-9023625 atau emel top2toestyliesta@gmail.com hari ini !

    pensijilan-ttt-pic

Impak PRU14 : Persepsi adalah Realiti!

Secara peribadinya, saya berpendapat – kerana kurangnya pendedahan juga program kesedaran  (awareness program) menyeluruh daripada pihak kumpulan Perunding Imej (yang bertauliah) di Malaysia ini untuk menyebarkan dan berkongsi ilmu kepada semua tentang pentingnya penjagaan dan pengurusan imej peribadi , Pra dan Pasca PRU14 (2018), telah memperlihatkan ramai individu, rakan-rakan dan kenalan di media sosial menyerlahkan ‘true color’ atau keperibadian mereka sebenar (tanpa disedari).

Kerana terlalu obses dalam memperjuangkan parti masing-masing , secara tidak langsung ia telah mencemarkan imej peribadi mereka di dalam diam dan memberikan impak gambaran yang negatif untuk satu jangka masa panjang jika mereka tidak berbuat sesuatu atau bertindak dengan pantas untuk memperbetulkannya.

Obses yang saya maksudkan di sini, antaranya mereka terlupa bahawa status yang dimuatnaik atau ketika menjawab status orang lain – cara penulisan , gaya bahasa, intonasi, penggunaan bahasa kasar, huruf besar seakan sedang marah atau menekankan sesuatu isu – kadangkalanya mencerminkan emosi penulis ketika itu dan tahap EQ mereka sebagai individu.

Ramai berpendapat, menjaga imej hanya untuk mereka, individu yang berjaya dan bekerjaya. Seperti golongan profesional, artis, ahli politik, mahupun khas buat mereka ingin glamour dan yang berkemampuan. Ada juga yang berpandangan , menjaga imej ini hanya untuk wanita, kerana ia lebih cenderung kepada bab kecantikan dan penjagaan diri (grooming).

Jawapan saya? Menjaga imej peribadi adalah tanggungjawab setiap individu.

Ya, setiap individu tanpa mengenal jantina, umur, pencapaian akademik, kedudukan kewangan peribadi, cabaran bentuk badan , gaya hidup , jawatan hari ini mahupun industri tanpa berfokuskan kepada satu kumpulan sahaja.

Menariknya, ketika dalam perjalanan pulang daripada mengendalikan program Kecemerlangan Imej dan Etiket di Desaru, Johor bergegas ke Lapangan Terbang Senai Johor Bharu, untuk pulang ke Kuala Lumpur baru baru ini – saya menerima mesej Whatsapp dan panggilan daripada seorang wartawan MStar Online (BM portal) yang bersungguh ingin mendapatkan pandangan peribadi saya tentang penampilan calon pilihanraya kali ini, dan bagaimana ia boleh mempengaruhi jumlah undi mereka nanti. 

Screen Shot 2018-05-14 at 5.01.14 PM

Sejujurnya, saya cuba menolak permintaan wartawan tersebut untuk ditemubual, kerana secara peribadi agak kurang selesa untuk mencampuradukkan isu politik di dalam kerjaya dan perniagaan yang saya jalankan. Tetapi kerana saya hargai panggilan wartawan tersebut, dan kesanggupan beliau untuk menunggu jawapan penuh saya kepada lebih 6 soalan yang diberi walaupun sehingga saya pulang ke Kuala Lumpur dan hanya menjawab keesokkan harinya…

Antara soalan-soalan yang diajukan (tetapi tidak disiarkan sepenuhnya) …

1. Any tips untuk calon-calon yang akan pergi berkempen? Adakah penampilan juga antara faktor boleh menyumbang undi kepada calon?

Jawapan : 

Imej merupakan cerminan diri dan cara penampilan kita hari ini sebenarnya,  menyampaikan mesej tertentu, apa yang kita fikir, rasa , bagaimana kita bertindak dan juga tingkah laku kita ketika itu. Ia menyumbang sebanyak 55 peratus daripada sejumlah keseluruhan imej peribadi seseorang , selain tingkah laku dan etiket 38 peratus dan selebihnya cara mereka berkomunasi – 7 peratus (baik secara lisan , mahupun bukan lisan).

Benar, penampilan boleh menyumbang undi kepada calon tetapi ia juga bergantung kepada situasi. Kerana tanggapan pertama seseorang individu terhadap individu yang lain berlaku dalam sesingkat 30 saat yang pertama. Dalam sesingkat ini, persepsi, pandangan, penilaian terbentuk dalam mesej dan gambaran yang positif mahupun negatif – baik ataupun sebaliknya.

Tetapi jika pertemuan itu bukanlah kali pertama buat mereka, maka persepsi , penilaian dari pengalaman lalu atau semasa akan mengatasi segala-galanya. Kerana persepsi bukan sahaja berdasarkan visual penampilan (melihat), tetapi apa yang mereka dengar (dan baca) juga sentuhan deria yang lain (seperti bau, rasa, sentuhan).

 

2. Contoh calon muda masuk kampung, apa pakaian yang perlu mereka guna? Jenis macam mana dan warna apa yang sesuai?

Jawapan : 

Sebagai calon muda dan pertama kali masuk ke kawasan kampung, apa yang mereka perlukan adalah kepercayaan dan keyakinan orang ramai, selain dihormati. Mereka ini harus dilihat sebagai seorang yang mudah didekati , peramah, boleh dipercayai tetapi masih mengekalkan kredibiliti sebagai seorang calon.

Saya mencadangkan agar mereka elak dari menggunakan pakaian berjenama mahal yang berlogo mahal (baju, kasut, beg tangan , tudung, jam tangan , cermin mata, tali pinggang, topi ) termasuk kenderaan yang digunakan – kerana persepsi negatif orang ramai mudah terbentuk berdasarkan apa yang mereka lihat.

Mereka tidak mahu atau perlukan calon yang ‘over’ menunjuk-nunjukkan kemewahan, sedangkan mereka hidup kadangkalanya ada juga yang kais pagi makan pagi. Ciri seorang calon yang peramah, mudah didekati, eloklah dipilih daripada warna yang sedikit cerah dan lembut, mengekalkan kekemasan baju. Kredibiliti boleh dilihat berdasarkan jenis fabrik yang lebih berstruktur berbanding kain yang lembut (beralun).

Screen Shot 2018-05-14 at 6.03.12 PM.png

3. Jika kita tengok pada hari ini, ramai ahli politik tidak begitu menitik beratkan penampilan / imej. Pada pendapat Puan , siapa ahli politik yang boleh dijadikan panduan dari segi penampilan / imej untuk yang lain. Contoh YB KJ.

Jawapan Perunding Imej Emi Idura :

Saya sukakan kedua-dua YB KJ dan YB Syed Saddiq, selaku Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia. 

Mereka mempunyai personaliti yang berbeza, unik dan patut menjadi contoh kepada belia . Yang menjadikan mereka unik adalah kerana personaliti gaya peribadi yang ditonjolkan. Kedua-duanya menyampaikan mesej individu yang berkeyakinan , wibawa, boleh dipercayai, profesional .

YB KJ juga dilihat bijak bermain dengan pilihan warna dan aksesori yang menunjukkan beliau tidak begitu serius (menggambarkan perwatakan peramah) dan selesa dengan personaliti gayanya yang agak klasik dan sedikit romantik ini. 

Pun begitu, tidak kurang juga dengan YB Syed Saddiq, dengan kelebihan kepetahan beliau berbicara (ditambah dengan pengalaman sebagai Juara Debat Asia), gaya penampilan yang penuh karisma, ia merupakan plus-point buat anak muda ini untuk mendapat tempat di hati pengundi. 

4. Kita tengok calon tua tidak begitu menitikberatkan soal penampilan, apa pendapat Ms.Emi ? Ada tip tak supaya mereka berani tampil dengan imej yang lebih fresh?

Jawapan Perunding Imej Emi Idura :

Well, saya tidak menyalahkan mereka seratus peratus dalam hal ini.

Kebanyakkan mereka di bawah kategori generasi baby boomers, tidak merasakan akan kepentingan mempunyai penampilan yang baik. 

Sebab itu jugalah kehadiran dan kewujudan kami sebagai Perunding Imej (yang bertauliah) adalah untuk memberikan sebaik mungkin kesedaran kepada semua golongan tentang kepentingan akan penjagaan dan pengurusan imej peribadi. Ini kerana imej itu sendiri akan membantu kepada kejayaan individu baik secara peribadi mahupun profesional.

Menjaga imej tidak semestinya seseorang itu harus obses dengan trend semasa, label mahupun jenama. Apa yang penting adalah, tampil dengan imej yang sesuai dengan personaliti gaya peribadi, bajet, bentuk badan badan masing-masing, dan terutamanya mesej (berpakaian) yang ingin disampaikan.

Elakkan dari pemakaian yang nampak selekeh, jaket yang besar dan tidak kemas, jauhi penggunaan warna merah yang keterlaluan di dalam gaya, aksesori berjenama mewah dan mahal.

Tanya diri sendiri ,

Mahukah saya dilihat sebagai individu yang penuh berkeyakinan, boleh dipercayai, mempunyai kredibiliti dan penuh karisma?

Atau,

Kerana saya seorang calon (parti), penampilan itu tidak penting, cukup sahaja dengan personaliti gaya hari ini yang menunjukkan saya seorang yang rileks, santai dan selesa ? Juga, saya seorang yang berpangkat tinggi dan mempunyai gelaran, pasti orang ramai akan hormat kepada saya secara automatik. 

Jika pilihan kedua adalah jawapannya, maka calon ini memerlukan khidmat seorang Perunding Imej (juga Personal Branding Strategist)  untuk membantu. 

5. Selain jaga imej dan penampilan  – apa yang perlu ada pada dalam diri setiap calon?

Jawapan Perunding Imej Emi Idura :

Perlu saya tekankan di sini – penampilan itu sendiri adalah sebahagian besar daripada imej seseorang individu. Ia merangkumi sebanyak 55% daripada sejumlah besar keseluruhan imej kita. 

Cara kita berpenampilan , bagaimana tingkah laku (termasuk etiket) dan cara kita berkomunikasi memainkan peranan yang sangat besar dalam membina imej peribadi yang baik, berkeyakinan , berkarisma dan dihormati. 

Pun begitu , jangan dilupa bahawa ..

Penggunaan bahasa badan yang betul, intonasi suara dan pilihan ayat juga perkataan yang dipilih ketika bertemu orang ramai nanti akan tetap DINILAI. Kenyataan saya ini juga adalah berdasarkan sebuah kajian yang djalankan oleh Prof. Dr Albert Mehrabian, seorang Professor Emeritus of Psychology, UCLA , Amerika Syarikat. Kajian berkenaan ‘Komukasi Efektif’ itu turut menguatkan lagi fakta bahawa imej kita hari ini dinilai berdasarkan ketiga-tiga elemen penting ini, iaitu penampilan (visual), tingkah laku (termasuk cara kita menjaga etiket) juga cara kita berkomunikasi (secara lisan mahupun bukan lisan seperti penggunaan bahasa tubuh).

6. Selain penampilan atau fesyen, penting tak politician ini mempunyai trademark mereka masing-masing. Seperti, Datuk Seri Dr Wan Azizah dengan kipasnya, YB KJ dengan stokin pink, dan YB Nurul Izzah dengan tudung bawalnya?

Jawapan Perunding Imej Emi Idura :

Trademark ini hanyalah satu plus-point  kepada calon, secara tidak langsung memberikan satu tanda untuk orang ramai mudah mengingati mereka – ya , jenama peribadi (personal brand).

Apa yang penting sekarang adalah kredibiliti mereka di mata pengundi, terutama di saat-saat minggu terakhir untuk membuang undi pada 9hb Mei 2018 nanti. 

Secara peribadi, saya berpendapat sudah agak terlambat untuk meningkatkan visual kredibiliti (dari segi penampilan) walaupun ia mungkin boleh membantu mereka untuk tampil lebih berkeyakinan sepanjang tempoh ini. 

Bak kata pepatah, First Impression Lasting Impression. 

Terutamanya jika tanggapan pertama (yang terdahulu) telah dicemari dengan pandangan dan penilaian yang negatif, agak sukar untuk mendapatkan lebih keyakinan, penghormatan, malah kepercayaan orang ramai untuk membina perasaan itu semula – Perunding Imej Emi Idura (UK)

Saya juga sangat berpegang dengan kata-kata pepatah ini..

“TRUST TAKES YEARS TO BUILD, SECONDS TO BREAK AND FOREVER TO REPAIR”

IMG_7498.jpg

“…..Sebab itulah kita semua rasa begitu sedih dengan apa yang berlaku. Namun sebagai parti yang mendokong prinsip demokrasi, kita terima keputusan rakyat dengan hati yang terbuka. Mungkin inilah memberi kita peluang untuk memperbaiki lagi apa sahaja kelemahan dan kekurangan yang perlu kita lakukan walaupun mungkin ini banyak berkisar kepada persepsi daripada realiti. 

Siapa yang menang dalam perang persepsi, dia mungkin dapat menguasai sokongan rakyat – Datuk Seri Najib Tun Razak dalam ucapan terakhir beliau sebelum meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Barisan Nasional dan Presiden UMNO. 

IMPAK PASCA PRU14 : YA, PERSEPSI ADALAH REALITI !

Dengan pendedahan kepada media sosial yang kini semuanya boleh didapati di hujung jari , orang ramai hari ini bukan sahaja dapat melihat, membaca , mendengar (apa yang mereka mahu (tahu) malah di sinilah pelbagai persepsi , pandangan, penilaian, hukuman juga kecaman terhadap seseorang mula terbentuk. Baik secara positif ataupun negatif. 

Jika apa yang mereka lihat, dengar , baca itu tidak selari dengan nilai peribadi (personal values) , prinsip hidup , fahaman juga pegangan agama – dikuatkan pula dengan pengalaman kehidupan lalu dan masakini, maka gambaran negatif mula bermain-main di minda mereka untuk satu jangkamasa yang lama. 

Persepsi inilah yang mengurangkan rasa percaya, perasaan hormat , keyakinan orang ramai sehinggalah ia boleh dibuktikan bahawa apa yang mereka gambarkan selama ini, pandangan, penilaian dan hukuman (judgement) adalah tidak benar sama sekali. 

Mungkin ada yang bertanya…                                                                                                                Puan Emi, apakah yang boleh saya ambil iktibar dan pelajari daripada pasca PRU14 kali ini? 

1. Ini Penting – Elakkan penyakit SS – ‘Syok Sendiri’ !

Saya tahu anda tersenyum. Bukan-bukan… saya tidak tujukan kepada mana-mana individu mahupun parti.

Ini REALITI. Apa yang terjadi adalah satu REALITI, bukan permainan atau perang persepsi. (sebagai seorang individu yang bijak, kita harus terima kenyataan dan cuba pelajari, perbaiki diri dan juga ‘dunia’ sekeliling kita agar menjadi lebih positif)

Disebabkan faktor inilah , kita bertanggungjawab terhadap siapa diri kita hari ini. Mungkin adakalanya sudah berbuih kita mengungkapkan perkataan IMEJ… ‘imej negara tercalar’, ‘imej seorang pemimpin’, ‘imej parti yang memerintah selama 60 tahun…’ dan sebagainya. Tetapi, apakah yang difahami oleh anda (sebagai pembaca) akan maksud IMEJ itu? Adakah ia sekadar perkataan yang dipilih ketika menerangkan sesuatu keadaan (yang telah dicemari? yang negatif ?) tanpa memikirkan impak imej kepada diri anda sendiri? Keluarga ? Karier ?

Bagaimana pula pandangan orang ramai (terhadap diri saya)? Dari dulu hingga kini – adakah ia positif atau negatif ?

Penyakit Syok Sendiri ini bukanlah sesuatu yang baru. Adapun tidak merbahaya buat kesihatan peribadi, tetapi sangat berisiko buat mereka yang ingin mempunyai imej yang baik (mahu dikenali, dihormati, disayangi, dipercayai, diyakini….).

2. Labur dalam penjenamaan imej peribadi – ibarat melabur akan kejayaan anda di masa hadapan!

Tagline ini saya reka , antara tahun-tahun pertama saya memulakan kerjaya di dalam industri perundingan imej ini. Ya sebaik pulang dari menghadiri kursus pensijilan dan akreditasi antarabangsa sebagai perunding imej di London Image Institute , United Kingdom – ya, lebih 5 tahun yang lalu.

Apa itu Personal Branding atau Penjenamaan Peribadi

Penjenamaan peribadi menjelaskan dan menyampaikan apa yang membuatkan anda berbeza, istimewa dan berharga (nilai tinggi). Memahami , mengenalpasti keunikkan sifat peribadi, kekuatan, kemahiran , nilai-nilai peribadi, semangat membara juga minat anda untuk lakukan sesuatu (passion) – lantas menggunakannya sebagai rujukan untuk membuat segala keputusan dalam urusan harian (peribadi , karier mahupun perniagaan) . Ini secara tidak langsung berjaya mengasingkan, membezakan anda daripada pesaing yang ada. 

Dalam erti kata lain, penjenamaan peribadi benar-benar jelas menyampaikan nilai janji anda yang unik yang anda ‘tawarkan’ kepada orang ramai, atau pelanggan (jika anda seorang usahawan).

Penjenamaan peribadi yang berjaya adalah kerana mereka AUTENTIK , bukan yang direka-reka atau dibuat-buat. Ia bermaksud, anda menggunakan nilai peribadi, semangat dan minat (passion) juga kekuatan peribadi untuk membezakan diri anda dengan yang lain, sambil menarik bakal majikan, pelanggan malah pelabur untuk mempercayai jenama anda dan apa jua yang ditawarkan (produk, perkhidmatan mahupun kemahiran). Jenama yang autentik ini jelas, konsisten dan berterusan dalam menyampaikan mesej mereka. 

Kaitan dengan penjenamaan imej peribadi (personal image branding)?

Sistem identiti jenama peribadi adalah perbendaharaan kata visual diambil dari komunikasi jenama  – iaitu identiti visual.

Bagi anda yang memiliki perniagaan, identiti visual ini meliputi keseluruhan alat tulis, bahan pemasaran, laman web termasuk platform media sosial , pembungkusan produk dan sebagainya. 

Manakala kita – sebagai individu yang sentiasa mengimpikan sebuah kejayaan , ingin mencapai visi , misi dan objektif peribadi dalam kehidupan – kita haruslah serius dalam menjaga dan menguruskan imej peribadi.  Ia merupakan cara yang paling efektif dan konsisten dalam mewujudkan kesan jenama peribadi yang tidak dapat dilupakan. 

Sebagaimana sebuah produk , perkhidmatan mahupun kemahiran dipakejkan – begitulah jua dengan jenama anda.

Imej dan reputasi anda (di mata orang ramai) – itulah jenama peribadi anda – Perunding Imej Emi Idura

Menggunakan elemen penampilan (pengurusan dan penjagaan diri, gaya peribadi), tingkah laku (etiket dan siviliti) , cara anda berkomunikasi (lisan dan bukan lisan), malah ‘penampilan di media sosial’ mampu memberikan impak yang sangat besar kepada keseluruhan imej anda hari ini. 

IMG_7787

3. Imej Peribadi – Jangan pandang ringan atau ambil mudah akan impak jangka masa panjang 

Jika ada yang masih beranggapan bahawa imej itu hanya untuk kaum wanita, perihal berkaitan kecantikan (grooming), golongan bekerjaya dan bekerja di pejabat , usahawan, ahli politik , selebriti atau fokus kepada industri fesyen sahaja..saya harap artikel ini sedikit sebanyak dapat mengubah persepsi anda itu.

Suka atau tidak, anda telahpun memiliki jenama peribadi (identiti) tersendiri. 

Tidak kira usia, latarbelakang akademik, pengalaman, profesion, industri , cabaran kewangan peribadi, bentuk badan… 

Dunia , dan masyarakat di sekeliling anda sentiasa melihat (lalu menggambarkan imej anda dalam minda mereka) dalam pelbagai bentuk dan meletakkan anda dalam kategori yang tertentu (mengikut pengalaman mereka yang lalu , masakini, juga pengetahuan sedia ada). 

Dari segi pandangan visual , iaitu apa yang anda gayakan, personaliti, bahasa dan gerak isyarat badan , tingkah laku – kehadiran anda di sisi mereka akan menjadi satu rujukan untuk menilai (baik, buruk – positif atau negatif) anda sebagai seorang individu. 

Tidak terkecuali, nilai rasional atau rational value dari segi pengalaman , kepakaran atau kemahiran, pengetahuan anda yang unik – ini semua kekuatan peribadi anda yang seharusnya menjadi sebab utama untuk anda lebih berdaya saing menggapai impian atau matlamat kehidupan. 

Mulakan penjenamaan imej peribadi anda hari ini, atau anda akan ketinggalan jauh di belakang… – Perunding Imej Emi Idura


Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), Personal Branding Strategist (CPBS-USA), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan personaliti TV yang sentiasa mendapat jemputan bagi memeriahkan program seperti TV Al Hijrah Assalamualaikum #Lifestyle malah pernah menjadi hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1 pada tahun 2017 yang lalu. 

Untuk sebarang konsultasi mengenai

  1. Imej peribadi anda,
  2. Pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan Imej, Etiket juga Grooming di Pejabat, Institusi Pengajian, Persatuan atau, mungkinkah anda…
  3. Berimpian untuk menjadi sebahagian daripada team Perunding Imej dan Warna Profesional seperti kami , sila hubungi Puan Emi Idura di talian +012-9023625 atau emel top2toestyliesta@gmail.com hari ini !

PENSIJILAN TTT PIC

 

 

SaveSave

SaveSave

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

SaveSave

Senarai ‘must haves’ – warna-warna neutral!

Skim Warna-39.png

Warna yang membosankan?

Ia merupakan warna asas bagi kebanyakkan wardrobe , bukan sahaja si fashionista. Mungkin agak membosankan untuk sesetengah individu, tetapi percayalah, kita tidak dapat menidakkan versatility warna neutral ini. Kasut, handbag , tali pinggang, juga koleksi pakaian yang lain, pasti ada sahaja yang memerlukan warna asas neutral sebagai padanan mix and match gaya. 

Senarai Must Haves!

Secara umum, warna-warna neutral ini terdiri daripada warna hitam , putih , kelabu (hasil campuran hitam dan putih itu tadi), biru navy, juga beberapa variasi tona warna perang (muda, cerah, gelap). Warna-warna ini diklasifikasikan neutral kerana penggunaannya yang boleh dicampurkan atau di-matchkan dengan warna lain. Asasnya, warna neutral BOLEH dimix and match dengan semua warna dan kombinasi warna yang lain – tidak menghasilkan banyak emosi. Disebabkan faktor serba guna ini  warna-warna neutral menggambarkan si pemakainya sangat elegan , stylish untuk ke sebarang majlis atau tema dan ianya amatlah digalakkan. 

Kenapa Warna Neutral

Trend proof : Boleh diterima untuk digayakan ke pelbagai majlis.

Fleksibel : Disuai padan dengan warna pilihan anda tanpa dilihat terlalu ‘mencuba’. Mudah digayakan kerana hampir semua warna boleh dimix and match.

Gaya Klasik : Suaikan dengan mana-mana pakaian yang anda ingin kurang perhatian (kerana warna neutral ini tidak memberikan banyak tarikan emosi kepada yang melihatnya).

Kepelbagaian suai padan : Anda akan dapati mudahnya untuk menghasilkan kombinasi pakaian menggunakan koleksi warna neutral. Ya…tanpa perlu berfikir panjang..’hmmmm, warna apakah yang sesuai untuk dipadankan dengan warna merah?’

Tip Membeli Warna Neutral

1. Sentiasa utamakan warna neutral sebelum membeli baju yang agak rumit corak dan warnanya – yang tidak mudah untuk disuaipadan dengan warna lain.

2. Untuk mengelakkan pembaziran, baju yang paling mahal juga digalakkan dalam warna-warna neutral.

3. Baju yang sering dipakai ke pejabat, atau ianya sebahagian daripada kod pakaian ke pejabat, pastikan warna-warna neutral diutamakan terlebih dahulu.

4. Jika anda berundertone panas, Spring atau Autumn , warna neutral terbaik adalah seperti warna gold, krim dan perang coklat.

5. Manakala jika anda berundertone sejuk pula, seperti Summer atau Winter, warna neutral terbaik adalah silver, putih, kelabu dan biru navy.

Pilihan warna bajet ? 

Sekiranya anda masih merancang, bagaimana untuk tampil bergaya dengan bajet bulanan yang terhad, inilah jawapannya! Warna neutral ternyata tidak lapuk ditelan zaman malah kekal segar di hati peminat fesyen.


Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1. Untuk sebarang konsultasi mengenai imej peribadi anda, pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan imej dan etiket, atau anda ingin menjadi sebahagian daripada kami (Perunding Imej dan Warna Profesional) , sila hubungi Puan Emi Idura di +012-9023625 atau top2toestyliesta@gmail.com.

Bergaya ala Indah Nada Puspita

Warna mengikut undertone.png

Setiap kali terpandang wajah wanita yang bergaya anggun tapi ringkas dalam penampilannya..saya pasti terdiam kaku (sambil cuba mengamati keistimewaan personaliti mereka). Dan ternyata, Indah Nada Puspita antara mereka yang istimewa.

Bersahaja tetapi hadir dengan penuh versatil, begitulah ungkapan yang dapat saya berikan. Ramai lagi contoh selebriti (baik dari dalam atau luar negara) yang mungkin dapat saya kongsi rahsia penggayaan mereka, tetapi jom… apa kata kita mulakan dengan Indah Nada Puspita ?

Percaya atau tidak, ramai wanita yang sering bertanyakan saya akan rahsia penggayaan dan suai padan. Dari pilihan warna, jenis fabrik, suai padan baju, kesesuaian mengikut bentuk tubuh, dan pelbagai persoalan yang menjadi dilema kebanyakan wanita hari ini. Ahh.. mungkinkah anda antara daripada mereka ? 🙂

Screen Shot 2017-09-26 at 3.55.11 PM

Dan saya juga percaya…ramai yang bakal menyangkal , dan berkata… “Ah..orangnya cantik, pakai apa pun pasti cantik” .. atau “Ah.. artis, mestilah kena cantik selalu”.

Daripada terus membiarkan diri ditenggelami emosi negatif dan keyakinan diri yang semakin mengurang, apa kata kita belajar dan aplikasikan serba sedikit tips yang saya nak kongsikan di sini?

RAHSIA#1

Beliau bijak bermain dengan warna. Indah Nada Puspita seorang yang berundertone sejuk (cool undertone) di bawah musim Summer.

  1. Di dalam penggayaan, bagi seorang wanita Muslimah, warna hijab sebenarnya lebih cantik jika ia dipilih dan dipadankan dari warna yang paling minimal terdapat pada baju tersebut.
  2. Dengan memiliki kelebihan berundertone sejuk atau cool undertone, warna tudung yang cenderung kepada tona yang cerah dan lembut akan memberikan efek yang lebih WOW kepada si pemakainya!
  3. Tidak hairanlah , beliau memilih soft pastel teal , bukan mustard yellow atau magenta yang terdapat pada kimono long cardigannya.

RAHSIA#2

Keseimbangan dalam gaya.  Tidak disangkal lagi, beliau sememangnya seorang ikon fesyen yang mempunyai sense of style tersendiri.

Menyebut tentang keseimbangan , apa yang perlu diperhatikan adalah

  1. Jumlah warna yang terdapat di dalam gaya tersebut
  2. Penggunaan aksesori dan jumlah POI
  3. Keseimbangan antara pilihan warna tudung dan baju
  4. Solekan dan keharmonian keseluruhannya

Ramai yang beranggapan dengan mengenakan warna tudung yang lebih terang menyerlah, baju yang penuh hiasan , aksesori lengkap seperti cincin, gelang, rantai, kerongsang, tali pinggang, subang – bersaiz besar dan bling bling , solekan ala gaya nak ke majlis makan malam yang akan memberikan efek WOW kepada si pemakai.

Malangnya , sangkaan itu hanyalah impian mereka bergelar yang fashion victim atau mangsa fesyen. Uhhh… saya harap anda tidak tergolong di antara mereka di bawah kategori ini ya!

RAHSIA#3

Suai padan dengan hanya mengulangi warna yang sama di dalam satu gaya. Ya,  berikut adalah salah satu strategi mudah yang boleh anda praktikkan. Antara kesalahan yang perlu dielak ketika menyuai-padankan pakaian dengan hijab :-

  1. Jangan cuba ulangi warna hijab dengan warna paling banyak / besar yang ada pada baju tersebut. Pilih sebaliknya.
  2. Jika hijab anda jenis bercorak , maka pilihan warna baju hendaklah diulangi dengan memilih warna yang paling minimal pada hijab tersebut.
  3. Tidak mengapa , jika anda memilih warna yang paling banyak pada hijab untuk diulangi pada baju. Cuma kesan efek WOW! agak kurang menyerlah di situ..

RAHSIA#4

Tidak melebihi 4 warna. Pastel teal, mustard yellow, teal, magenta. Walaupun anda mungkin perasan bahawa latarbelakang kimononya berwarna putih. Tidak mengapa kerana ia merupakan warna asas dalam baju ini dan ditenggelami di sebalik coraknya.

TIPS OLEH PERUNDING IMEJ EMI IDURA

RAHSIA#5

Suai padan menggunakan RODA WARNA. Untuk penggayaan , beliau menggunakan skim warna triad (rujuk segitiga di atas) .

Nak tahu apa itu Roda Warna dan bagaimana nak suai padankan menggunakan alat ini ? Jangan lupa , dengarkan perkongsian saya mengenai topik Roda Warna di http://bit.ly/SuaiPadanGayadenganRodaWarna

RAHSIA#6

Point of interest (POI) yang minimal iaitu dengan hanya menggunakan aksesori seperti jam di tangan. Ya, less is more!

  1. Solekan di muka (checked!)
  2. Baju dan tudung bercorak (checked!)
  3. Kanta lekap berwarna  (checked!)
  4. Aksesori di hijab (checked!)
  5. Aksesori fesyen seperti jam tangan, gelang, tali pinggang , rantai berfesyen, cincin di jari (checked!)

Wanita yang tampil versatil tidak memerlukan banyak POI untuk menunjukkan status mereka, atau terlalu berusaha untuk menyerlahkan diri. Mereka simple tetapi cukup menawan!

Nah, duduk bergaya  di atas trolley bag seperti Indah Nada Puspita pun sudah vogue! Anda, bagaimana pula?


Penulis merupakan seorang Perunding Imej , Etiket dan Warna Profesional (UK), kolumnis di Utusan Malaysia MEGA-Rona dan hos kepada segmen WOW! Apa Kata Wanita RTM TV1. Untuk sebarang konsultasi mengenai imej peribadi anda, pertanyaan mengenai program bengkel berkaitan dengan imej dan etiket, atau anda ingin menjadi sebahagian daripada kami (Perunding Imej dan Warna Profesional) , sila hubungi Puan Emi Idura di +012-9023625 atau top2toestyliesta@gmail.com.