Bengkel Imej Dan Grooming – Apakah pulangannya?

Ramai yang ketahui bahawa  program latihan dalaman berbentuk kemahiran insani ataupun soft skills , merupakan pilihan dan keutamaan kedua kebanyakkan Jabatan Latihan mahupun Jabatan Sumber Manusia sesebuah organisasi (agensi kerajaan, syarikat korporat mahupun di peringkat IPTA dan IPTS) untuk menghantar kakitangan mereka sebagai peserta program berbanding latihan berbentuk kemahiran (hard skills) setiap tahun.

Apakah pula bentuk pulangan pelaburan yang dinikmati oleh organisasi hari ini apabila mereka mengadakan program seperti Bengkel Imej dan Grooming secara in-house ataupun bertempat di hotel-hotel seluruh negara , selama beberapa hari dan menghabiskan lebih ribuan ringgit bagi setiap sesi program ?

Elite Image Branding Academy , syarikat induk kepada Top2ToeStyliesta Image Consulting, juga sebuah syarikat Perundingan Imej diasaskan oleh Perunding Imej, Etiket dan Warna Profesional , Puan Emi Idura , baru baru ini telah memperkenalkan program Profesional Imej dan Etiket Perniagaan yang berteraskan standard antarabangsa dan setiap modul yang diperkenalkan ini telah diperakui oleh badan selaku ISO kepada semua program Imej dan Etiket seluruh dunia – iaitu Institute of Image Training and Testing International (IITTI) yang berpusat di Vancouver, Kanada.

Screen Shot 2014-12-22 at 7.49.17 PM
Puan Emi Idura sebagai Associate Pertama IITTI

Kebanyakkan organisasi hari ini sering beranggapan bahawa Perunding Imej hanya memperkenalkan konsep dan modul grooming (seperti kursus dandanan diri, gaya rambut, kebersihan badan ) dan ini menimbulkan kekeliruan dan percanggahan akan erti pengurusan imej yang sebenar.

Pengurusan imej haruslah bermula daripada individu itu sendiri dan ianya harus dilaksanakan sebaik mungkin setelah mengenalpasti visi, misi , objektif peribadi mahupun perniagaan juga nilai-nilai peribadi yang telah disemai semenjak kecil. Imej peribadi ini terhasil  daripada persepsi dan pandangan orang ramai terhadap diri individu itu , baik secara negatif mahupun positif sesingkat 30 saat pertemuan pertama berlaku. Inilah yang dinamakan “Sains di sebalik tanggapan pertama” atau “Science of First Impression”.

Sebagai Associate pertama kepada IITTI juga yang pertama mewakili Malaysia, Puan Emi sangat komited dalam memperkenalkan modul penjenamaan imej peribadi ini kepada setiap syarikat dan organisasi yang beliau adakan program seluruh negara.

12088454_10153803111719873_7624182613516080471_n
Puan Emi ketika ditemubual Wardah Samarahan, sebuah online newsletter milik Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)

Di antara bentuk pulangan pelaburan yang ditawarkan oleh Puan Emi selaku Associate kepada IITTI adalah, dengan memperkenalkan pensijilan IITTI (bertaraf antarabangsa dan diperakui seluruh dunia) kepada setiap peserta program premium. Program ini merangkumi keseluruhan penjenamaan imej peribadi iaitu melibatkan modul penampilan diri dan grooming, etiket perniagaan juga etiket di majlis makan rasmi termasuk komunikasi perniagaan . Selain itu peserta juga akan diaudit dan ‘dibimbing’ secara peribadi , beberapa minggu selepas tamat program.

Ini merupakan satu program tambah nilai yang ditawarkan kepada organisasi yang berminat di dalam menaikkan kredibiliti syarikat mereka di mata dunia dan bersaing di peringkat antarabangsa.

Persoalannya :

  1. Apakah organisasi hari ini hanya melepaskan batuk di tangga dengan menghantar kakitangan syarikat mereka menghadiri program dan tidak mengharapkan para peserta  itu kembali dengan sebarang perubahan ?
  2. Apakah bentuk pulangan pelaburan yang mereka harapkan ?
  3. Bagaimanakah pemantauan dan pengurusan imej para kakitangan itu dilakukan setelah 30 hari tamat program ?
  4. Bagaimana pula pemantauan dilakukan untuk merekod pencapaian kakitangan sebelum, semasa dan selepas program dilakukan ?

Organisasi yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan dan modul yang kami tawarkan, sila emel kepada : imagebrandingacademy@gmail.com

Puan Emi Idura, Pengasas juga Perunding Prinsipal (Elite Image Branding Academy dan Top2ToeStyliesta Image Consulting) Atau terus hubungi beliau di talian +012 9023625.